A világ úgy készül a Black Friday-re, mint a Messiás eljövetelére

2021-11-26 09:31:00

Máthé Zsuzsa
Facebook
Tényleg arra van szükségünk, hogy egy fogyasztói őrjöngés kapcsolódjon az egyik legszebb ünnepünkhöz?

„A Halloween utórengései még el sem múltak, máris újabb lökést kap a karácsonyi ünnepkör minden szentségtől való megfosztatása.  A kifejezést eredetileg az amerikai rendőrség használta (még 1965-ben), mikor a hálaadást követően az amerikai polgárok hagyományosan ráeszméltek arra, hogy még senkinek nem vették meg a karácsonyi ajándékokat, ezért mindenki autóba ült, és hatalmas közlekedési káoszt csaptak. Ez azóta is így történik minden évben, immár évtizedek óta ez a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. De!

Keresztény kultúrában, egyáltalán, egy nyugalomért kiáltó korban tényleg arra van szükségünk, hogy egy hónapnál is hosszabb fogyasztói őrjöngés kapcsolódjon az egyik legszebb ünnepünkhöz? Tényleg arra van szükségünk, hogy például a bűnbeesés almájával szimbolizált cégtől megvegyünk még egy holmit, mert épp kevésbé van túlárazva? (És ne legyen illúziónk, a mesterségesen gerjesztett vásárlási igényekkel nem marad több pénz senkinek a zsebében.)

Miközben a zöld vallás kapcsán másról nincs szó, mint az ökológiai lábnyomunk okozta károkról, a világ úgy készül a Black Friday-re, mint a Messiás eljövetelére. A fekete péntek sötétségében jó, hogy ma is ott világlik a betlehemi csillag soha ki nem hunyó fénye. Közeledik advent első vasárnapja, tekintsünk már ma is ebbe az irányba.”

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.