Könnygázzal oszlatták Isztambulban a nőkkel szembeni erőszak ellen tüntetőket

2021-11-26 08:03:00
Törökország kilép az isztambuli egyezményből, Erdogan szerint van már hatékony törvény az erőszak ellen.

A török rendőrség könnygázt vetett be Isztambulban a nők jogaiért tartott tüntetés feloszlatására csütörtökön, csaknem öt hónappal azt követően, hogy Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt éppen a török nagyvárosban elfogadott egyezményből.

A többezres – főleg nők részvételével tartott – megmozduláson a török kormány lemondását követelő jelszavak is elhangzottak.

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, majd könnygázt is bevetett. Összetűzésekre is sor került az aktivistákkal.

Erdogan szerint már van hatékony törvény az erőszak ellen

A tüntetők sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére. "Nem maradunk vesztegek, nem félünk, és nem engedelmeskedünk" – skandálták a rendőrségi torlaszt megrohamozó aktivisták. A megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották. Recep Tayyip Erdogan török elnök egy márciusi rendeletben döntött arról, hogy országa kilép az isztambuli egyezményből. A dekrétum július 1-jén lépett életbe. A török kormány azzal indokolta a lépést, hogy

az egyezményt egyesek a homoszexualitás elfogadtatására akarták felhasználni,

s arra hivatkozott, hogy az országnak már van egy hatékony törvénye az erőszak ellen. A török igazságszolgáltatás elutasította az elnöki dekrétum ellen beadott panaszt.

Törökországban nemzetközi szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy tudja, hogy a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin