Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, mert nem engedte transznemű dolgozóját a női mosdóba

2021-11-25 15:21:00
Az alapvető jogok biztosa szerint megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a munkáltató.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot – áll a Háttér Társaság szerdai közleményében. 

A társaság szerint Petra már több éve dolgozott a munkahelyén, amikor transzneműként coming outolt, majd később nemváltoztató műtéteken is átesett. A Háttér Társaság információi szerint a transznemű dolgozó ettől kezdve többször kérte munkaadóját, hogy használhassa a női öltözőt és mosdót. 

A munkáltató szavazást kezdeményezett a női munkavállalók körében arról, hogy hozzájárulnak-e ehhez. A munkatársak többsége  ezt leszavazta.

Ezt követően a transznemű munkatárs a Háttér Társaság segítségével az  Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához fordult, ahol megállapították, hogy a transznemű nő hátrányt szenvedett el munkahelyén. 

A határozatban elrendelték a jogsértő állapot megszüntetését, és kötelezte a munkáltatót, hogy valamilyen módon biztosítsa a transznemű munkavállalója számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot. 

Nyitókép: Michele Spatari / AFP