Meghalt Schöpflin György

2021-11-19 11:41:00
Schöpflin György öt nap múlva töltötte volna be a 82-t.

Nyolcvanegy éves korában meghalt Schöpflin György. A tragikus hírről Hölvényi György fideszes EP-képviselő számolt be a Facebook-oldalán.

Professzor Úr, kedves Gyuri! Köszönöm a hosszú beszélgetéseket. Isten áldjon, nyugodj békében!” 

– búcsúzott bejegyzésében Hölvényi. A professzor öt nap múlva töltötte volna be a 82-t.

Schöpflin György 1939-ben született Budapesten. Schöpflin Aladár kritikus, műfordító unokája és Schöpflin Gyula író fia volt. 1950-ben távozott családjával Nagy-Britanniába, iskoláit ott végezte. 1957-ben felvették a glasgow-i egyetem jogi karára, ahol 1962-ben szerzett egyetemi diplomát, majd egy évig Bruges-ben, az Európa Főiskolán tanult.

1963-ban a londoni Chatham House nevű nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet munkatársa, majd 1967 és 1976 között a BBC újságírója lett. Ekkor a Londoni Közgazdasági Egyetemen (London School of Economics) a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora, majd 1994-ben a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében egyetemi tanár. 1998 és 2004 között Jean Monnet-professzor volt. Kutatási területe a nacionalizmus és a nemzeti mivolt, valamint a nemzeti kisebbségek kérdésköre, kapcsolatrendszere volt.

Schöpflin György 2003-ban lépett be a Fideszbe. 2004-ben elindult a párt európai parlamenti listáján és mandátumot szerzett. 2019-ig volt tagja az Európai Parlamentnek. A külügyi bizottság tagja és az alkotmányügyi bizottság póttagja volt.

A professzor számos alkalommal nyilatkozott a Mandiner számára, illetve cikkeket is írt lapunkba.

Szerkesztőségünk együttérzését fejezi ki Schöpflin György családja és közeli barátai, munkatársai felé.

 

Nyitókép: MTI/Európai Parlament/Marc Dossmann