Bige László megfenyegette a magyar gazdákat

2021-11-16 11:30:00
A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa lényegében felmondta az együttműködést a hazai mezőgazdaság szereplőivel, nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – állítja az Agárminisztérium.

Az Agrárminisztérium egyeztet a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és vizsgálja, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát – közölte a szaktárca, miután Bige László belengette, hogy csak egy napig vásárolhatnak idén tőle a magyar termelők – írta meg az Agrokép portál. 

Bige László,számításai szerint rekordszintre emelkedik a műtrágya ára

Az Agrokép szerint úgy tűnik, hogy ezt maximálisan ki is akarja használni az oligarcha.

Elmondása szerint ugyanis a műtrágya-piac teljesen felborult, jelenleg rekordmagas áron lehet csak beszerezni műtrágyát, aminek fő oka, hogy a legfontosabb alapanyag, a földgáz ára is rekordokat dönt. Bige a Porfolio.hu-nak elárulta, hogy idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, de onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis aki azon a napon nem tud náluk műtrágyát lekötni az már csak május környékén számíthat arra, hogy vásárolhat a Nitrogénművektől – írja az Agrokép.

A Nitrogénművek által jelenleg gyártott mennyiség egészét megvennék ázsiai vevők már most is, függetlenül attól, hogy a műtrágya minden típusa jelentősen drágult.

Az Agrárminisztérium álláspontja szerint a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát – közölte az Agrokép megkeresésére a szaktárca. Mint mondták, egyeztetnek a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és több lehetséges beavatkozási lehetőséget is vizsgálnak arra nézve, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát.

A műtrágyahiány veszélyezteti a termésátlagot

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai szerint műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére. Az értékesített mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A műtrágyaárak átlagosan 7,9 százalékkal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1 százalékkal 145 milliárd forintra csökkent 2020-ban. A mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1 százalék) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6 százalékkal nőtt, míg a foszforé 3, a káliumé pedig 4,1 százalékkal kevesebb volt, mint a bázisidőszakban. A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84 százalékát értékesítette – tehát a piacot erőteljes koncentráció jellemzi.

Az Európai Unió elhibázott energiapolitikája és a koronavírus után magához térő gazdaság nagyobb igénye következtében az gázárak rekordokat döntöttek ez elmúlt hónapokban,

márpedig a műtrágyagyártók nagy mennyiségű gázát használnak fel. Ennek nyomai már az idei első félévi árakban is látszottak. A műtrágya-forgalmazók 1 105 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2021 első fél évében. Az értékesített mennyiség 9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, a műtrágyaárak pedig átlagosan 9,6 százalékkal emelkedtek. Így a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 89,6 milliárd forint volt 2021 első fél évében, 17 százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

A nitrogénműtrágya hiánya a megugró földgázárak miatt azzal fenyeget, hogy csökkenni fog a jövő évi globális terméshozam”

– közölte november elején az egyik legnagyobb műtrágyagyártó, a CF Industries. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a cég vezetője arról számolt be, hogy a kukorica, repce és más termények termelésének fokozására használt egyik leggyakrabban használt műtrágya, a nitrogénműtrágya ára több mint egy évtizede a legmagasabb szinten van. Emiatt viszont a gazdálkodók visszafogják vásárlásaikat, ez pedig a terméshozam csökkenésével járhat – mutatott rá Bert Frost, a CF értékesítési alelnöke.

Az OTP Agrár szakértői is arra mutattak rá, hogy a földgáz árának emelkedése a hazai a műtrágyagyártás mellett hatással lehet a takarmány- és a húsárakra, valamint a malomipari alapanyagok, majd a pékáruk, továbbá számos élelmiszeripari termék árára is.

Fotó: MTI Fotó: Bodnár Boglárka