Strasbourgban pereli a magyar államot a Klubrádió

2021-11-12 07:55:00
A Klubrádió vezérigazgatója szerint a magyarországi jogrendszer szégyene, hogy a Médiatanács kénye-kedve szerint tilthat le egy rádiót a frekvenciájáról.

„A magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogokat, amikor 2020. szeptemberében megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre” – áll a Klubrádió közleményében, emiatt pedig a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordultak. A 444 csütörtöki cikkében azt írja: a beadvány szerint az

NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a véleménynyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát.

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is” – indokolta a per indítását dr. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója.

Hozzátette: „A magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás