Ma van a lengyel függetlenség napja

2021-11-11 09:57:00
Piłsudski marsallt november 11-én azzal bízták meg, hogy alakítsa meg a helyreállított lengyel állam nemzeti kormányát.

November 11-én ünneplik Lengyelországban a függetlenség napját. Ez a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, a második lengyel köztársaság születésének kezdetének évfordulója.

Lengyelország 1918-ban, az első világháború vége után nyerte el újra függetlenségét. Az ország XVIII. századi felosztását követően 123 évig nem létezett független Lengyelország. Az ország újjászületésének kulcsa az volt, hogy a három megszálló hatalom, Németország, az Osztrák–Magyar Monarchia és a cári Oroszország mind visszaszorultak a háború végére.

A második lengyel köztársaság születésének egyik kulcsfigurája Józef Piłsudski marsall volt. Piłsudski 1918. november 10-én tért vissza Varsóba, miután kiszabadult a német fogságból. A marsallt november 11-én azzal bízták meg, hogy alakítsa meg a helyreállított lengyel állam nemzeti kormányát.

A hivatalos ünnepségek díszszemlével, zászlófelvonással és az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával zajlanak. Nagy tömegeket vonzanak a délutáni felvonulások is a különböző lengyel nagyvárosokban. A varsói felvonulásokon rendszeresen megjelennek szélsőjobboldali csoportok is, és előfordulnak erőszakos összetűzések is. A krakkói és varsói meneteken magyar felvonulók is gyakran képviseltetik magukat.

A nyitóképen: felvonulás Varsó belvárosában. Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP