Éveken át súlyos károkat okozhatott Bige László

2021-10-28 09:47:00
A Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos bírságot rótt ki a versenyjogi szabályok súlyos megsértése miatt.

Hét éven át folytatott jogsértő kartellezést a műtrágyapiacon és okozhatott ezzel jelentős károkat a gazdáknak Bige László mil­liárdos nagyvállalkozó, aki saját bevallása szerint a baloldal kampányának a finanszírozására készül – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

14 milliárdos bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A GVH sajtószóvivője a lap megkeresésére elmondta, hogy

a rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírság a versenyjogi szabályok súlyos megsértése miatt is indokolt.

A Nitrogénművek Zrt. tagadta a kartellezést

Gondolovics Katalin kifejtette: többféle együttműködési lehetőségük van a vállalkozásoknak, amivel csökkenthetik vagy akár elkerülhetik a bírságot, két érintett cég élt is ezekkel, a Nitrogénművek Zrt. és a hozzá kapcsolódó cégcsoport viszont végig tagadta a kartellezést.

Felidézte, hogy a Kite Mezőgazdasági Zrt. elismerte és irati bizonyítékokkal támasztotta alá a jogsértést, azaz a kartellezést, amikor 2017-ben engedékenységi kérelemmel fordult a GVH-hoz, és az együttműködésük következtében nem kaptak bírságot, de velük szemben is megállapítottuk a jogsértést. A bizonyítékok megalapozták az eljárás elindítását, engedélyt kértek a bíróságtól a helyszíni kutatásra, vagyis szaknyelven szólva a rajtaütésre.

„Kimentünk a cégek székhelyeire, a Nitrogénművekhez is, rögzítettük a számítógépek adattartalmait, és újabb bizonyítékokat találtunk, sőt tanúvallomások is igazolták a kartellezést” – ismertette a vizsgálat további ­részleteit Gondolovics Katalin.

Egyezség a GVH-val

Kitért arra is, hogy a Cargill Magyarország Zrt. az eljárás közben egyezséget kötött a GVH-val; elismerték, hogy elkövették a jogsértést, ezért és egyéb együttműködésükért több mint harminc százalékkal csökkentették a bírságukat.

A Nitrogénművek cégcsoportja és a Hőgyészi Agrokémiai Kft. viszont négy éven át tagadta a jogsértést.

A bírságplafon a törvény szerint az előző évben elért nettó árbevétel tíz százaléka, ebben az esetben ezt a maximális büntetési tételt alkalmazták. Ennek oka a szóvivő indoklása szerint az, hogy Bige László érdekeltsége a legsúlyosabb versenyjogi jogsértést valósította meg, ráadásul hét éven át, illetve a jogsértéssel elért előny is súlyosító körülmény volt.

A fogyasztókat is megkárosították

A bírságolás mértékét az is befolyásolta, hogy nem működtek együtt, pedig még a Nitrogénművek értékesítési vezetője is tanúskodott, ennek ellenére is tagadták a kartellezést. A teljes cégcsoport 11 milliárd forintos bírságot kapott végül, a fennmaradó hárommil­liárdot a Hőgyészi Kft., illetve a részben együttműködő Cargill kapta. A szóvivő arról is beszélt, hogy a kartellező cégek

jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az importlehetőséget.

Mindezzel megkárosíthatták a fogyasztókat is, hiszen hét éven át mindenki megfizethette az áremelkedést, aki zöldséget és gyümölcsöt vásárolt.

Horn Gyula is segíthetett

A GVH vizsgálata tehát fényt derített arra, hogyan próbált Bige László cége folyamatosan nyerészkedni a gazdákon azzal, hogy a versenyt korlátozta a műtrágyapiacon, visszaélve monopolhelyzetével. Ismert, hogy Bige még 1996-ban vásárolta meg a Tiszamenti Vegyiműveket az akkor kormányzati pozícióban lévő szocialisták, sőt a miniszterelnök, Horn Gyula közbenjárásával.

A korszak privatizációs viszonyait ismerve ezt a tranzakciót nem is tudta volna elintézni politikai kapcsolatok nélkül. Később, 2002-ben sikerült megvásárolnia a Péti Nitrogénműveket, amely műtrágyagyártással foglalkozott.

Az iparág felvirágzása eredményeként Bige bekerült a leggazdagabb magyarok közé.

Elérte a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányoknál, hogy vámok védjék az importőröktől, illetve a műtrágyagyártáshoz szükséges földgázhoz óriási kedvezményekkel jutott hozzá.

A Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László módszerei azonban nem csak a versenyhivatal figyelmét keltették fel. Jelenleg bírósági eljárás folyik ellene, mert a vádirat szerint öt munkatársával közösen kétmilliárd forinttal károsította meg a saját cégét, miközben több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott.

Bige fenyegetőzik

Bige a közelmúltban a Partizán nevű csatornának adott interjút, ahol gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó nyomozás miatt. Ezt nem lehet máshogy értelmezni, mint hogy

a baloldali oligarcha megfenyegette az igazságszolgáltatást.

Később homályosan beszélt még állítólag birtokában lévő dokumentumokról, amiket – úgymond – nem fél használni. A Klubrádió műsorában október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába,

mindenképpen támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztást.

Úgy fogalmazott: minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. Az év elején egyébként már finanszírozott a baloldalnak egy több tíz millió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Érdekesség, hogy az adatok értelmezésében több elemző, például a Republikon Intézet vezetője, a Gyurcsány-kormány egykori SZDSZ-es államtitkára, Horn Gábor is segített. A támogatásnak persze ára van, Bige László nem tesz semmit ok nélkül. A kampányfinanszírozásért cserébe vélhetően azt várja, hogy a baloldal győzelme esetén számára kedvező fordulatot vesz majd a büntetőügye – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka