Karácsony Gergely: Hordjunk maszkot a közösségi közlekedés járatain!

2021-10-26 17:43:00
A főpolgármester elmondása szerint Budapesten a helyzet nem rosszabb az országos átlagnál, de úgy érzik, itt az ideje, hogy kivegyék a részüket a járványvédelemből, és a kormányt is cselekvésre ösztökéljék.

Bejelentést tett Karácsony Gergely kedden a budapesti járványintézkedésekkel kapcsolatban. A főpolgármester elmondta: Budapesten a helyzet nem rosszabb az országos átlagnál, de úgy érzik, itt az ideje, hogy kivegyék a részüket a járványvédelemből, és a kormányt is cselekvésre ösztökéljék.

Karácsony bejelentette, hogy érdemben nem jelenthet be semmit

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor hasonló számok mellett már komoly intézkedéseket vezettek be. „Ehhez képest ma semmilyen intézkedést nem látunk” – mondta, hozzátéve: önkormányzati hatáskörben nem tudják a maszkviselésre kötelezni a budapestieket, mert ehhez nem kaptak engedélyt a kormánytól. Pintér Sándor belügyminisztert is felkeresték ezzel kapcsolatban, de erre még nem kaptak érdemi választ. 

Minden statisztika azt mondja, hogy a maszk viselése a közösségi közlekedésen előnyös 

– mondta, hozzátéve: a BKK a következő időben minden felületen „nagyon hangsúlyosan” fogja kérni a budapesti utazókat, hogy viseljék a maszkot. „Ma ennyit tudunk tenni”, emellett arra kérjük a kormányt, hogy fontolja meg a maszkviselés kötelezővé tételét – mondta Karácsony Gergely.

Szigorító intézkedések az idősotthonokban 

A fővárosi fenntartású intézményekben bevezetett intézkedéseket Gy. Németh Erzsébet alpolgármester ismertette. Elmondta, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalmat vezetnek be. November 2-től kezdve kizárólag a családhoz távozhatnak majd az intézményekből az idősek – mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy a családhoz az ünnepekre hazatérhetnek, de csakis védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozóval távozhatnak majd az idősek. Viszont ha visszaérkeznek, a többi lakó érdekében izolálni fogják őket.

Fotó: Földházi Árpád