A magyar népnek Gyurcsánytól csak reális félnivalója van

2021-10-21 15:10:14

Bayer Zsolt
888.hu
Mi nem fogjuk elfelejteni, amit 2006-ban meg merészeltetek tenni velünk. Interjú.

„Van-e a korábbiakhoz képest új, kiemelt üzenete az idei Békemenetnek?
Minden Békemenetnek volt valamilyen, az adott helyzetben fontos és aktuális üzenete. Az első az volt, hogy »nem leszünk gyarmat«. Ez egy elég erős megfogalmazása volt az akkori helyzetnek. Megszerveztük a Békemenetet, és általunk sem várt sikert aratott. A mostaninak is van, ha úgy tetszik, egy napi aktualitásból fakadó erős és kemény üzenete. Ez pedig az, hogy tudjuk, kik vagytok, és soha többé nem kérünk belőletek. Ennél egyértelműbben nem lehet megfogalmazni, hogy értjük és ismerjük azt az embert. Ez az ember Gyurcsány Ferenc. Ezt mi értjük, ezt mi látjuk, és nem vagyunk hajlandók ezt szótlanul eltűrni.

Az idei Békemenet két szomorú évfordulóra is emlékeztet. Az ’56-os forradaloméra és a 2006-os rendőrterroréra. Hogyan tükrözi a baloldal hozzáállását, hogy tizenöt éve, az ’56-os események ötvenedik évfordulóján újra vérbe fojtották a megmozdulásokat?
2006-ban már önmagában az is elég erős üzenet volt, hogy október 23-án történt mindaz, ami történt. Egy baloldali – sőt ennél egy kicsit tovább mennék –, az ’56-os forradalom vérbe fojtásában és a megtorlásokban meghatározó szerepet játszó ember unokája és annak férje volt képes arra 2006-ban, hogy megtegye azt, amit megtett. Október 23-ával a magyarországi baloldal nem tud mit kezdeni, és nem is fog tudni egészen addig, amíg egyértelműen, örök érvénnyel meg nem tagadja mindazt, amit ebben az országban a XX. században műveltek. Amíg ez nem történik meg, amíg Dobrev Klárának a saját nagyapjáról annyi mondanivalója van, hogy ő a nagypapám volt, és olyan aranyos, addig nincs miről beszélni. Október 23-a pont ezért sosem lesz az ő ünnepük.

Már megvan a Békemenet útvonala, amely a gyucsányi terror helyszínein megy végig. Mit üzen ez a baloldalnak?
Azt, hogy tudjuk, kik vagytok, és mi nem fogjuk elfelejteni, amit 2006-ban meg merészeltetek tenni velünk és ezzel az országgal. Ezzel nektek kell együtt élnetek az idők végezetéig. Mi pedig mindig bele fogjuk nyomni az orrotokat.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.