1956 és 2006 – Szó sincs relativizálásról!

2021-10-20 11:42:00

Veszprémy László Bernát
A forradalom és a 2006 őszi események közti kapcsolat adva volt, a korabeli szemlélők is meglátták, ezt feleleveníteni pedig pontos és aktuális nemzeti téma. Veszprémy László Bernát publicisztikája.

A hétköznapi szemlélőben is könnyen megfoganhat a kérdés: nem erőltetett-e a párhuzam 1956 és 2006 között? Nem csak az utókor látja-e úgy egy választási hajrával feltüzelt időszakban, hogy párhuzam vonható a felkelők és a tüntetők, illetve a lesújtó karhatalom és rendőrség között? Relativizálásnak számít, ha például egy tömeges atrocitást irreleváns részletek kontextusában tárgyalnak azon célból, hogy az összkép pozitívabbnak tűnjön, például hogy Hitler épített szép autópályákat. A legkevésbé sem számít relativizálásnak, ha két hasonló jellegű incidenst – erőszakos baloldali erőszakszervezeti fellépést – tárgyalunk, melyből a második ráadásul az első fél évszázados évfordulóján történt, s az elszenvedői az elsőre emlékeztek.

Fontos látni, hogy a párhuzam nem mostani visszatekintés eredménye, hanem már a korszak szemlélőiben is megfogant. A Fidesz nem véletlenül bojkottálta az 1956-os megemlékezéseket, melyeken Gyurcsány Ferenc jelen volt. Szijjártó Péter „megerősítette, hogy a Fidesz nem vesz részt azokon az 1956-os megemlékezéseken, amelyeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólal”. A  néhai KDNP-s Rubovszky György hasonlóan fogalmazott: „Semmilyen közösséget nem vállalunk azokkal, akik nem 1956, hanem 1957 örökösei.” Hangsúlyozta azt is, hogy a forradalom mártírjainak elárulása lenne, ha „Apró Antal örököseivel közösen emlékeznének”. (Magyar Nemzet, 2006. október 18.) Egészen futó gondolat, hogy a Jobbik 2006-ban még 1956 szellemiségét vállalva támadta Gyurcsányt, ma viszont már nyíltan és szó szerint Apró Antal örökösét támogatja a formáció elnöke. Hallgassuk meg az akkori – szélsőséges és vállalhatatlan, de legalább kijelentésében konzekvens – Vona Gábort: „[A]z 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján megszületett a Gyurcsány-diktatúra.” (Népszava, 2006. október 28.) Hogyan jutott ide a Jobbik, amelynek Vona ekkor még az alelnöke volt? Lehetett látni, hova fog jutni a párt? Pokorni Zoltán úgy fogalmazott az egy évvel később szimbolikusan 56 gárdistát felavató Vona kapcsán: „a gárda csak Gyurcsánynak jó”. (Népszava, 2007. augusztus 28.) Hozzátehetjük: a Jobbik is.

Nyitóképen: Tüntetők Budapesten 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés