A hazai női foglalkoztatás járvány alatti javulása messze a legnagyobb Európában

2021-10-14 18:43:00
A csütörtöki Eurostat adatok szerint a 20-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája hazánkban javult legnagyobb mértékben a pandémia előtti szinthez viszonyítva.

Szalai Piroska a Kossuth rádióban nyilatkozott a hazai női foglalkoztatás helyzetéről. Elmondta, hogy

a hazai női foglalkoztatás járvány alatti javulása messze a legnagyobb Európában.

A csütörtöki Eurostat adatok szerint a 20-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája hazánkban javult legnagyobb mértékben a pandémia előtti szinthez viszonyítva – állítja a szakértő. 2019 második negyedévében még 75,2% volt, míg 2021 ugyanezen időszakában már 78,6% lett e korcsoport foglalkoztatási rátája. Jelenleg az uniós átlag 73%, a magyar adat több, mint 5 százalékponttal jobb az átlagnál, így már a hatodik helyen állunk a tagállamok rangsorában. 2010-ben még az utolsók voltunk.

A férfiak rátája a negyedik legmagasabb, a nőké a nyolcadik

Uniós szinten is kimagasló a két nem rátája. A férfiaké negyedik, a nőké nyolcadik a szakértő szerint. A női ráta növekedése a 2019-es azonos időszaki szinthez képest 5,6, a férfiaké 1 százalékpont. A nők javulása messze a legjobb Európában, a férfiaké a negyedik legnagyobb. Az unióban a férfiak átlagos rátája még 0,6 százalékponttal rosszabb, mint a pandémia előtt volt, a nők már egy hajszállal, azaz 0,1 százalékponttal jobbak.

Miért jobb a magyar munkaerőpiac?

A magyar munkaerőpiac gyorsabban javult, mint az unió többi országában – tájékoztatott a szakértő. Mindez elmondása szerint egyrészt azért, mert

hazánkban sokkal korábban elindultak a munkahelyvédelmi programok,

s már 2020 harmadik negyedévétől elértük a pandémia előtti 2019-es csúcsévünk azonos időszakának szintjét. Szerinte az egyik legnagyobb indok azért, amiért a nők vissza tudtak térni a munkaerőpiacra az az, hogy idén a magyar gyorsabb átoltottság hatására az iskolák korábban indulhattak. Kijelentette a szakértő, hogy szinte minden ágazat gyorsan regenerálódott, így aztán nemcsak megtartották, hanem teremtettek is új munkahelyeket főként az iskolákban  most végző fiataloknak.

Nyitókép: pixabay