Orbán Viktornak el kell gondolkodnia

2021-10-09 08:29:00

Szikszai Péter
Magyar Nemzet
Egy hete a gazdasági elit tagjai még közös fotón mosolyogtak együtt a főpolgármesterrel.

„Ahogy halott író Nobel-díjára nem érdemes fogadni, úgy Karácsony Gergely miniszterelnökségére sem. Az esélyek persze néhány hete még némileg jobbak voltak, amikor a gazdasági elit befolyásos tagjai egy közös fotón mosolyogtak együtt a főpolgármesterrel. A nemes célok, amiért a kitűnő társaság összeverődött, nem lehettek mások, mint a budapestiek vágyainak beteljesítése: a »köz- és magánszféra közötti partnerség«, a »globális nyitottság« és – még mielőtt valaki nagyon hiányolná – a sokszínűség.

A Budapest Globál fedőnevű szakmai szervezet, amely papíron az „összetett és folyamatosan változó kihívásokra adandó válaszokat” keresi, valójában Karácsony Gergely miniszterelnökségének támogatására jött létre. Olyan prominens személyek álltak a főpolgármester mellé, mint Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vagy Varga Zoltán baloldali médiatulajdonos. De a Budapest Airport, a Graphisoft, az IKEA, a Prezi, a Vodafone is besoroltak a hatalomváltás érdekében.

Rögzítsük a tényt, a Karácsony iránt érzett bizalom kinyilvánítása épp az előválasztás kellős közepén történt meg. Azt a politikust erősítette a gazdasági elit, aki plakátokon hirdette, hogy csak ő tudja legyőzni Orbán Viktort. Magyarország milliárdosai azt a városvezetőt vették körbe támogató oltalommal, aki rövid regnálása alatt építési területté tette Budapestet, zöldpolitikusként forgalmi dugókat és haszontalan méhlegelőket hozott létre.

Hogy Karácsony még ilyen gazdasági háttérrel is képes volt elbukni, az persze egy másik történet, de mindenképpen minősíti támogatóit.

A Budapest Globál névsora persze csak azoknak volt meglepő, akik nem ismerik a felsorolt cégek és vezetőik világnézeti beállítottságát és a pénzemberek gondolkodásmódját. A Prezi-alapító Árvai Péter médiában tett kijelentései alapján nem okozott meglepetést Karácsony bátorításával.

Varga Zoltán baloldali nagyvállalkozó pedig már évekkel ezelőtt a Fidesz-kormányra irányította médiaportfólió­jának tűzerejét. Az állampárti múltú, körülbelül negyvenmilliárdos vagyonnal rendelkező üzletember elég nyíltan segítette eddig is a baloldal győzelmét. Jelenléte egy ilyen társaságban teljesen nyilvánvaló. Más természetű azonban például az IVSZ elnökének, Vinnai Balázsnak a feltűnése, aki nemrég elnöki főtanácsadóként csatlakozott a jobboldali üzleti körök által működtetett Magyar Bankholdinghoz, de ezek szerint nagy lehetőséget lát a Karácsonnyal való együttműködésben is.

Helyezkedésnél azonban többnek tűnik, hogy Karácsony Gergely balján Csányi Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere áll. A Budapest Globál megalakulásáról beszámoló cikkében a Forbes kötelességének érezte, hogy tisztázza a bankelnököt az esetleg felvetődő kétlelkűség vádja alól. A gazdasági magazin kerülte a szembesítést és a politikai szálak felgöngyölítését, Csányit egyenesen »diplomatának« nevezve úgy magyarázta a milliárdos szereplését: »A Karácsonnyal közös fotó egyik üzenete az is, hogy ha tartja is a távolságot, Csányi minden oldal irányába nyit, ami jól felfogott üzleti érdeke is.«”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.