Jakab: Nem én kötöttem paktumot, hanem Márki-Zay Péter bocsátotta áruba a visszalépését

2021-10-06 17:35:00
Keresztényszociális néppártként minden tisztességes magyar embert képviselünk, de nem vállalunk közösséget semmilyen szélsőséggel – fogalmazott Jakab az ózdi jobbikos polgármester „integetésével” kapcsolatban.

„A lájkhoz nem kell vonatra ülni és átutazni a szomszéd városba” – ezzel magyarázza a Jobbik elnöke, hogy miért lájkolják sokkal többen a tevékenységét a Facebookon, mint ahányan megszavazták volna miniszterelnök-jelöltnek. Jakab Péter nem mond le, bizalmi szavazást sem kezdeményez posztjáról, eközben a Telexnek – az előválasztási elfoglaltságai miatt írásban – adott interjúban keményen nekiment Márki-Zay Péternek, aki szerinte áruba bocsátotta magát a Karácsony Gergellyel kötött második fordulós szövetségkötéssel. A jobbikos politikus cáfolja, hogy bármiféle paktumot kötött volna Dobrev Kárával, illetve a DK-val, sőt, a Jobbik szerinte arról is döntött hétfőn, hogy a következőkben sem fognak belemenni ilyesmibe, azaz hogy esetleg pozíciókért cserébe egyik vagy másik miniszterelnök-jelöltet támogassák, írja a portál.

„Nem a visszalépéssel van önmagában probléma, hanem egyrészt azzal, ha valaki ezt áruba bocsátja, vagyis pozíciót kér cserébe, másrészt pedig

azzal van baj, ha a visszalépés azért történik, hogy legyőzzük a szövetségesünket

– felelte Jakab arra a kérdésre, hogy a visszalépésekkel kapcsolatban mikor és miért változott az álláspontja, ugyanis korábban utalt arra, hogy a két forduló között felmerülhetnek visszalépések, a Jobbik részéről éppen Karácsony javára. Hozzátette:

Nekünk nem a szövetségesünket kell legyőzni, hanem az ellenfelünket, aki Orbán Viktor.

Ha én visszaléptem volna bárki javára, nem a szövetségesem ellen léptem volna vissza, hanem maximum azért, mert a másikat alkalmasabbnak gondolom Orbán legyőzésére, mint magamat”.

Jakab Péter szerint egyelőre jó úton járnak a kormányváltás felé. „A Jobbik stabil és megbízható résztvevője az összefogásnak, az előválasztást a jelöltjeink sikerrel vették, 29 körzetben most már konkrétan a mi felelősségünk a kormányváltás” – fogalmazott a Jobbik vezetője. Azzal kapcsolatban, hogy felmerült-e az elnöki pozícióról való lemondás kérdése azt felelte: 

A csata kellős közepén nem levonulni kell a csatatérről, hanem küzdeni.

Farkas Péter Barnabás, Ózd jobbikos alpolgármestere is témája volt az interjúnak. „Tavaly, amikor megválasztottak a Jobbik elnökének, elfogadtunk egy elvi nyilatkozatot, amelyben világossá tettük, mit képviselünk és mit nem.

Keresztényszociális néppártként minden tisztességes magyar embert képviselünk, de nem vállalunk közösséget semmilyen szélsőséggel.

Akkor minden jobbikosnak döntenie kellett. Farkas Péter Barnabás velünk maradt, és elnézést is kért a korábbi tettéért” – zárta rövidre a kérdést Jakab.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd