Forgács Imre a hetvenes években egy állambiztonsági akció segítőjeként kezdte a karrierjét

2021-09-28 14:05:00

Mező Gábor
Facebook
Igen, fiatal, seggnyaló ELTE-sként részt vett egy röplapozó diák üldözésében.

„Hálózati határozó: Forgács Imre, aki ma már új alkotmányt írna, de a hetvenes években egy állambiztonsági akció segítőjeként kezdte a karrierjét.

Igen, fiatal, seggnyaló ELTE-sként részt vett egy röplapozó diák üldözésében. De kezdjük az elején!

Forgács Imre is azok közé a szakértők közé tartozik, akik szerint az ellenzéknek azonnal új alkotmány kell írni.

1972-ben a tegnap bemutatott Csillag István mellett ő volt a másik bejelentő, feljelentő, aki az állambiztonság előtt lebuktatta az ELTE ismeretlen röplapozóját.

Hogy is volt a jelentésben? »Forgács Imre és Csillag István elmondásuk mellett a Belügyminisztérium felé a történtekről irásbeli bejelentést tettek. Mindketten felajánlották, hogy a tettes – tettesek – felderitéséhez tölük telhető minden segitséget megadnak.« (ÁBTL, »Sokszorosító«)

Ez így is történt, az állambiztonsági tiszt elbeszélgetett Forgácsékkal és egy bizonyos [R.]-re kezdtek gyanakodni. Azaz leírható a neve, hiszen viszonylag ismert ember volt: Radvánszki József utcaszínházas. Amúgy ő is szélsőbaloldali, baloldali volt, írt a Népszabadságba, ahol a dél-amerikai forradalmárokat éltette.

Kádáréknak és az állambiztonságnak viszont pont elege volt már az ELTE-s szélsőséges kádercsemetéiből, akik jó dolgukban (hiszen többségükben kimazsolázott, elit környezetben éldegélő fővárosi diákok voltak, sokuk BM-es vagy ÁVH-s szülőkkel] maoista tüntetéseket szerveztek (mint Demszykék) vagy maoista röpiratokat terjesztettek (mint Demszky társa, a »Mao Lacinak« nevezett férfi). Kádárék nem akartak még egy ügyet, így inkább idejében le akarták kapcsolni Radvánszkit. Ehhez kellettek Forgácsék.

Lóczi hadnagy ki is dolgozta az állambiztonsági tervet, aminek központjában az a bűnös könyv volt, amit a tett helyszínén találtak: »A nyomozás során felmerült annak gyanúja, hogy az >RJ<-, vagy >RS<-monogrammal ellátott könyv esetleg [R.] tulajdona. Ennek tisztázása érdekében az alábbi kombinációt javaslom végrehajtani: Az akcióban két személy venne részt: FORGÁCS IMRE /Budapest, 1949, [Sz.] Mária/ […] és FAZEKAS MARIANN /Budapest, 1953. [Sz.] Irén/ […]«

»Mindketten megbizható személyek, a >Studium< – programjával, résztvevőivel összefüggő anyagok beszerzésében már segitséget nyujtottak. […]«

»A konkrét kivitelezést két variációban hajtanánk végre:

1./ Fazekas Mariann az egyik óraközi szünetben felkeresné [R.-t] és a következőket közölné vele: >Néhány napja a KISZ-szobában hánykolódik ez a könyv; mivel >RJ<-monogram van rajta, a tied-e, vagy sem?< Ha Radvánszky azt mondja, hogy a könyv az övé, Fazekas Mariann átadja neki.«

»2./ Ha Radvánszky azt a választ adja, hogy nem az övé a könyv, Fazekas Mariann még abban a szünetben, vagy a következőben az évfolyam előtt megkérdezi, hogy nem hiányzik-e valakinek ez a könyv és felmutatja. Abban az esetben, ha valaki jelentkezik, a könyvet átadja neki.«

»Forgács Imrét csak annyiban vonjuk be az akcióba, – mint a >Studium< vezetőjét –, hogy Fazekas Mariannal és velünk a kapcsolatot megteremtse. Fazekas Mariann eligazitása során felhivom figyelmét, hogy az egész akciót tartsa szigorúan titokban és csak a megbeszélteknek megfelelően cselekedhet« – javasolta Lóczi.

Lelövöm a végét: a tervet végrehajtották. De most jöjjön az igazi poén: 2010-ben felbukkant a nevük (Fazekasé és Forgácsé) az Országos Választási Bizottságban, pontosabban az OVB-vel kapcsolatos botrányban.

»Felszó­lalásait rendszeresen támogatja az OVB másik tagja, Fazekas Marianna, civilben az önkor­mányzati tárca államtitkári posztjáról nemrégi­ben átigazolt Forgács Imre jelenlegi igazságügyi miniszter felesége.« (Magyar Nemzet)

Az említett Fazekas Marianna ma is az ELTE docense. És igen, ugyanaz a Fazekas Marianna.

Összefoglalom: Csillag István, Forgács Imre és Fazekas Marianna 1972-ben az iratok szerint önként részt vett egy állambiztonsági akcióban. Először feljelentették az illetőt, majd megpróbálták lebuktatni. Ehhez már Forgácsot és Fazekast kérte fel a tiszt.

Talán azért, mert már akkor is együtt voltak. De talán pont a romantikus akció alatt bimbózott ki a szerelem. Vagy utána. A lényeg nem ez: hanem, hogy mindhárman elképesztő karriert futottak be.

De az igazán elképesztő, hogy Fazekas Marianna ezzel a múlttal az ELTE-n tanít. Jogot. Forgács meg igazságügy-miniszter volt... Van ennél lejjebb? Nincs.

Vagy mégis: nézzük a feljelentő elvtársat:”

Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.