Izraelben meghalt Kasztner Rezső gyilkosa

2021-09-27 21:32:00
Izraelben 88 éves korában meghalt Zeév Ekstein, Kasztner Rezső második világháborús zsidó-mentő gyilkosa.

Kasztner Rezső a budapesti zsidó mentési bizottság nevében 1944-ben tárgyalásokat folytatott a náci német hatóságokkal, melyeken teherautók, illetve pénz fejében a vidéki zsidók deportálása után a budapesti zsidók megmentését próbálta elérni. Ekstein az ötvenes években egy időben volt a Sin Bet belbiztonsági szolgálat ügynöke, és egy földalatti jobboldali szervezet tagja, amelynek megbízásából 1957-ben háza előtt Tel-Avivban halálosan megsebesítette pisztolyával Kasztner Rezsőt,

aki mintegy két héttel később belehalt sebesülésébe. 

Kasztner Rezső a második világháború után Izraelben telepedett le, ahol a baloldali Mapaj párt tisztviselője lett, és újságíróként dolgozott. Megölése előtt a jeruzsálemi körzeti bíróság határozata azt mondta ki, hogy Kasztner a háború idején együttműködött a nácikkal, és „eladta lelkét az ördögnek”. Lelövése után tíz hónappal az izraeli legfelsőbb bíróság posztumusz felmentette a vádak alól,

de kimondta, hogy a háború után segített több nácinak megmenekülni az igazságszolgáltatás elől.

Kasztner Rezső a háború után több náci érdekében is vállalta a tanúságtételt, miután erre nekik ígéretet tett a vészkorszak idején.

Eksteint és két cinkostársát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért, de 1963-ban kegyelmi úton kiszabadultak. Zeév Ekstein, 88 éves korában hétfőn hunyt el. A halála előtt azt állította, hogy egy negyedik társuk is volt, akit azonban nem hallgattak ki.

Kasztner Rezsőnek az Adolf Eichmannal, a zsidók Auschwitzba szállításáért felelős tisztviselővel folytatott tárgyalásai eredményeképpen egy vonaton 1684 zsidó elhagyhatta Budapestet, amelynek utasai előbb Bergen-Belsenben egy külön lágerbe, majd két ütemben Svájcba távozhattak fejenként ezer dollárért. A Kasztner-vonaton menekült meg többek között 40 rabbi, köztük az ismert Joel Teitelbaum szatmári haszid főrabbi, Szondi Lipót pszichiáter, Zsolt Béla és Komlós Aladár írók.

Kasztner megítélése a mai napig vitákat vált ki Izraelben,

vannak akik árulónak tekintik, mások az egyik legjelentősebb második világháborús zsidó-mentőnek tartják.

Unokája, Meráv Michaeli, a szociáldemokrata párt jelenlegi elnöknője és közlekedési miniszter sokat tesz neve megtisztításáért.

(MTI)

Nyitókép: Kasztner Rezső. Forrás: Wikipédia.