Vona: Orbán 2006-ban lángba borította az országot, műsorvezető: Azok ti voltatok

2021-09-26 18:50:09
A Jobbik egykori elnökét a Spirit FM-en emlékeztették a 2006-os eseményekre.

A Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában volt vendég Vona Gábor, a Jobbik egykori elnökét az ellenzéki előválasztással kapcsolatban kérdezték. A Második Reformkor alapítvány vezetője szerint az előválasztás sikeres kampánynak bizonyult, de nem tett jót neki a kétnapos leállás. 

A Jobbik volt elnöke szerint a DK-nál van leginkább „egyben” a program és a szavazóbázis.

Egykori pártjáról szólva azt mondta: eleve nehéz helyzetben ment neki az előválasztásnak, és Jakab Péternek sem sikerült beépítenie a szavazóbázist a pártba. Az MSZP Vona szerint folyamatos leépülésben van, a Momentum pedig csalódást okozott.

Második forduló és Dobrev terve

Vona szerint Orbánra Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jelentheti a legnagyobb veszélyt, de az utóbbi jelölt valószínűleg már az előválasztás második fordulójába sem jut majd be, mert túl autonóm személyiség. Rajtuk kívül még Dobrev Klára lehet „kemény dió” a Fidesznek, mert ő is kompetens jelöltnek tűnik.

Úgy látja, hogy Dobrev, Karácsony és Jakab juthat majd a második fordulóba.

Az alkotmányozásról szólva elmondta: életveszélyes kijelentésnek tartja, hogy Dobrevék feles többséggel is szeretnének alkotmányozni. Vona Gábor „alkotmányos puccsnak” nevezte ezt, és felhívta a figyelmet arra, hogy bár „borzasztó” dolgok vannak az Alaptörvényben, az jogszerűen jött létre és került módosításra eddig.

Vona ekkor kitért az őszödi beszédre, mint fogalmazott, a kiszivárgott beszéd miatt „Orbán Viktor 2006-ban lángba borította ezt az országot”. A műsorvezető erre azt válaszolta, „nem feltétlenül Orbán Viktor borította lángra, hanem ti”. Vona egy rövid lefagyás után azt mondta, „jogos”, amit a műsorvezető sugallt, de ő 2006-ban „egy senki” volt.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás