Magyar Jogászgyűlés: Jogállamot csak az alaptörvény és a jogszabályok betartásával lehet építeni

2021-09-25 14:52:00
Bánáti János, a Magyar Jogászgyűlés és Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke szerint a jogrendszer iránti közbizalom alapja az Alaptörvény.

A Magyar Jogászgyűlés hitet tesz a jogállamiság mellett azzal, hogy jogállamot csak jogállami módon – az alaptörvény és a jogszabályok maradéktalan betartásával – lehet építeni – közölte Bánáti János, a Magyar Jogászgyűlés elnöke és Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közös közleményében.

Azt írták: az alaptörvény elfogadását követő tizedik évben megtartott Magyar Jogászgyűlés áttekintette az elmúlt évtized jogi relevanciával bíró változásait. Hangsúlyozták: a korábbi ideiglenes alkotmány helyébe a vonatkozó szabályok betartásával az ország közjogi hagyományait megőrző és

a jövő generációért felelősséget vállaló Alaptörvényt fogadtak el.

Magyarország alkotmányos önazonosságát és lényegi állami funkcióit megőrizve vesz részt az európai országok együttműködésének rendszerében – emelték ki. Hozzátették: az alaptörvény védelmének legfőbb szerve az Alkotmánybíróság.

Az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megtartása

A magyar jogrendszer elmúlt tíz évben történt megújulását s a jogászképzés színvonalának erősítését üdvözölve azt írták: a hivatásrendek és a tudomány képviselőinek bevonásával korszerű anyagi és eljárásjogi kódexek jöttek létre, új törvények és az alapjogok érvényesítését szolgáló jogszabályok készültek, amelyek gyakorlati érvényesülését is áttekintette a Magyar Jogászgyűlés. Úgy fogalmaztak: a magyar jogásztársadalom képviselői mindenkor céljuknak tekintik az igazságszolgáltatásba, annak szereplőibe és valamennyi jogászi hivatásba vetett közbizalom megtartását, megerősítését.

Meghatározónak tekintik, hogy a legfontosabb jogszabályok előkészítése során

a jogászi hivatásrendek időben mondhassák el véleményüket,

a jogszabályok hatályba lépésére megfelelő felkészülési idő álljon rendelkezésre, és a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata során is meghallgassák véleményüket. Magyarország alkotmányos, társadalmi stabilitásának és az ország versenyképességének záloga a színvonalas jogalkotás és jogalkalmazás. A jogrendszer iránti közbizalom alapja az Alaptörvény és az ezen nyugvó jogrendszer stabilitása – írták.

A lehető legszélesebb egyetértésen kell alapulniuk a válaszoknak

A vitát a demokratikus jogállam és közvélemény alkotóelemének nevezve hozzátették: a tapasztalatok alapján az eljövendő kihívásokra adott válaszoknak is a lehető legszélesebb egyetértésen kell alapulniuk, ezért törekedni kell a párbeszédre, a kompromisszum- és konszenzuskeresésre. A Magyar Jogász Egylet (MJE) által rendezett tizenötödik Magyar Jogászgyűlést Balatonfüreden tartották csütörtöktől szombatig.

(MTI)

(Fotó: Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke /j2/ beszél, mellette Varga Judit igazságügyi miniszter /j/, balról Polt Péter legfőbb ügyész és Bánáti János, a Magyar Jogász Egylet alelnöke, a jogászgyűlés elnöke /b2/ a Magyar Jogász Egylet tizenötödik Magyar Jogászgyűlésén Balatonfüreden 2021. szeptember 23-án.)