A miniszterelnök és a házelnök verseng Romániában a legnagyobb kormánypárt elnöki tisztségéért

2021-09-24 15:34:00
Ludovic Orban és Florin Citu csap össze a PNL elnöki tisztségéért.

Szombaton rendezik meg a Bukarestben kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusát, amelyen a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök nemzeti, Florin Citu miniszterelnök pedig liberális politikai programmal pályázik az elnöki tisztségre.

Ludovic és Florin

A párt 48 területi szervezete közül 28 Citu, 12 Orban mögött sorakozott fel, 12 pedig még ingadozik.A PNL elnökválasztása nemcsak az utóbbi négy hónapban kiéleződött párton belüli hatalmi harc, hanem a néhány hete kirobbant kormányválság kimenetelét is meghatározhatja. Orban ugyanis azt ígérte, hogy megválasztása esetén helyreállítja a bukaresti jobbközép koalíciót, míg ha Citu lesz a PNL elnöke, ez aligha lehetséges. Bár ideológiai téren inkább Citu szabadelvű, mintsem Orban konzervatív platformja mutat rokonságot a kormányból kilépett USR PLUS szövetségével, a közös kormányzás során felhalmozott személyi ellentétek, és a nyilvánosság előtt lezajlott kölcsönös vádaskodások miatt Citu győzelme esetén

az USR-PLUS aligha térhet vissza abba a kormányba, amelyből Citu miatt lépett ki.    

A kongresszuson a PNL éléről 2014-ben államfővé választott Klaus Iohannis is jelen lesz, aki több nyilatkozatában és nyilvános gesztusával utalt már arra, hogy Citut támogatja a pártelnökségért folytatott választási küzdelemben. Ludovic Orban egy televíziós interjúban azt valószínűsítette, hogy (esetleges) leváltását valójában Iohannis kezdeményezte.   

Ötezer küldött

 A bukaresti politikai elemzők mindenesetre kizártnak tartják, hogy Citu pusztán választási megfontolásból választotta a konfrontációt (a meghátrálás helyett) az USR-PLUS-szal, amikor koalíciós partnere egy tízmilliárd eurós fejlesztési terv megtorpedózását kilátásba helyezve próbálta elérni az igazságszolgáltatás átszervezését. Legtöbben úgy vélik, hogy Citu minden lépéséhez – az USR-PLUS távozásra kényszerítését is beleértve – 

megkapta az államfő előzetes jóváhagyását.    

A PNL kongresszusára több mint ötezer küldött érkezik a bukaresti Romexpo kiállítóközpontba, néhány nappal azt követően, hogy Bukarest járványügyi szempontból vörös besorolásba került. A szervezők szerint azonban a rendezvényre csak védettségi igazolással lehet belépni, a kiállítási csarnok pedig 15 ezer férőhellyel rendelkezik, tehát a PNL-kongresszusa megfelel annak a járványügyi korlátozásnak, miszerint a mozik, koncert- és egyéb rendezvénytermek kapacitásuk legfeljebb 50 százalékát kihasználva működhetnek azokon a településeken ahol a lakosságarányos fertőzési ráta 3 és 6 ezrelék között van.

(MTI)