Szlovák liberális lap: Orbán Viktor messzebb ment, mint Vladimír Meciar

2021-09-23 12:17:00
Magyarország miniszterelnökének ma már nincs szüksége Visegrádra a demokratikus értékek támogatása céljából – írta az SME főszerkesztője.

A populizmus és a demokrácia saját verziójának gondolata, ami olyannyira szelektív, mint a karácsonyi kívánságok listája, számos politikust fertőzött meg a visegrádi térségben – fogalmazott a liberális SME főszerkesztője, aki a visegrádi együttműködésről értekezett.

Beata Balogová azt írta, az olyan populisták, mint Robert Fico, Jaroslaw Kaczynski, Orbán Viktor és Andrej Babis fő projektje az volt, hogy a lehető legtovább tartsák meg a hatalmat.

A legmesszebb Orbán ment, sokkal messzebb, mint annak idején Vladimír Meciar, mert elrabolta a demokráciát.

A liberális lap szerzője szerint az Európai Unió (EU) nem áll készen arra, hogy szembeszálljon az Orbánhoz hasonló politikusokkal, akik valódi célja az EU olyan alapértékeivel való szembemenetel, mint például a hatalom demokratikus megosztása.

„Magyarország kormányfőjének már nincs szüksége Visegrádra a demokratikus értékek támogatása céljából, hanem inkább egy csoportosulásra olyan országok számára, amelyek ellenállnak a brüsszeli diktátumnak, mivel az nem tartja tiszteletben a nemzeti identitásukat” – állapította meg Balogová, hozzáfűzve: egyelőre a Budapest-Varsó illiberális szövetség marad a legerősebb a Brüsszel elleni hadjáratban, ám egyik ország sem akar kilépni az EU-ból, egészen annak megszűnéséig a tagok akarnak maradni, amit minden lehetséges eszközzel gyorsítanak is.

A szerző úgy vélte, Magyarország és Lengyelország között még mindig vannak különbségek: Kaczynskit autentikusan az ideológia hajtja, míg Orbán az ideológiát csak fogyasztja és aszerint használja, hogy mikor és éppen melyik felel meg neki.

Címlapkép forrása: Facebook