Idea Intézet: a Momentum az év eddigi legrosszabb eredményeit produkálta

2021-09-20 12:15:00
A biztos szavazó pártot választóknál két százalékponttal csökkent a párt támogatottsága.

A teljes népesség körében az ellenzéki pártok közös listája vezet, addig a választáson biztosan részt vevő pártot választóknál a Fidesz–KDNP a támogatottabb − olvasható az Idea Intézet legfrissebb lista- és pártpreferencia-kutatásában. Az elmúlt hónap vesztese a Momentum, ami a 2021-es év eddigi legrosszabb eredményeit produkálta.

Az Idea Intézet reprezentatív mérése szerint szeptember elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék így 39, míg a kormánypártok 38 százalékon állnak.

Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tábor támogatottsága jelentéktelen arányban, egy-egy százalékponttal növekedett − derült ki a kutatásból. A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében már negyedéve a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága egy százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki lista támogatottsága is egy százalékponttal lett több.

A kutatás szerint egyes pártok támogatottságában alig történt elmozdulás a nyár végén beinduló politikai kampányszezon kezdetekor. A biztos szavazó pártot választók esetében az ellenzéknél a DK vezet a Jobbik előtt úgy, hogy támogatottságuk nem változott, az MSZP támogatottsága nőtt, így elérte a parlamenti belépési küszöböt jelentő ötszázalékos támogatottságot.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton