Mitől omlott össze az előválasztás informatikai rendszere?

2021-09-19 09:01:00
Sánta Mihály
Azonnali
Ha támadás, ha nem, a szervezők hibáztak.

„A rendszert a Fudan egyetem kapcsán tartott szavazás sokszorosára kellett (volna) tervezni, a támadás ellen pedig számos szolgáltatás létezik, például a Cloudflare, amit többek között a Vadhajtások is használ, pont a terheléses támadások elkerülése végett. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy még milyen akár informatikai, akár másmilyen támadást lesznek képtelenek elhárítani a jövőben? Nem hálózati szakember vagyok, hanem szoftverfejlesztő (ma még az »informatikus« fogalommal egy hatalmas portfóliót foglalunk össze). Akkor honnan tudom ezt? Egyszerűen volt egy egyetemi tantárgyam erről, így az alapvető fogalmakkal tisztában vagyok, mint nagyjából mindenki, aki azt elvégezte. Persze miért kéne a szervezőknek ehhez értenie? Nem is kell, egyszerűen egy megfelelő szakembert kellett volna a feladatra találni – mármint egy olyan szakembert, aki a fejlesztést vezető csapatot összerakja, ugyanis egyedül egy ilyen rendszert nem lehet lefejleszteni. Ez láthatóan nem sikerült.

Az előválasztás lett volna az ellenzéki összefogás nagy pillanata, ami után rajthoz állnak a képviselőjelöltek a mostani kormánnyal szemben, ehelyett az első lépésben hatalmasat pofára estek. Az már csak hiábavaló mentegetőzés, hogy az ellenzék ezúttal már nyíltan a kormányt vádolja, mert akármi is történt, felkészületlenek voltak. A sors iróniája, hogy éppen egy nappal az előválasztás első napja előtt volt az őszödi beszéd 15. évfordulója, lehet, ezúttal egyszerűbb lett volna nyíltan kimondani, hogy elrontották (persze most nem erre a kifejezésre gondoltam), mint másra mutogatni, hiszen a végeredmény a háttérben álló októl függetlenül ugyanaz, első nap összeomlott a rendszer. Szinte látom magam előtt a kormánymédia hasábjain, ahogy az előválasztás első napját az esetleges ellenzéki győzelem utáni első napra vetítik rá, hogy pont ugyanez lesz akkor is.

Akármi is történt, jelenleg mást nem tehetünk, mint hogy várunk, hogy a két leírt lépés közül akár az egyiket, akár a másikat, akár mindkettőt megtegyék, bár minden cinizmus nélkül állíthatom, hogy ez már feszített tempóban, ronda megoldásokkal sem hozható be. Annyi haszna mindenképpen van ennek, hogy lassan, de elindultunk a papírt borzasztóan pazarló szavazások kivezetése felé, még ha az első lépés után hasra esett a rendszer, akkor is. Tudom, az online szavazás most nem volt túl meggyőző (saját imidzsükön kívül ezen is sikerült most foltot ejteniük az ellenzéki pártoknak), de a választási csalások eddig számos módja közül sokkal kevesebb állna rendelkezésre már akkor is, ha egy terminálba kéne beütni a szavazatunkat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.