Az ellenzéki pártvezérek szerint „a Karmelita kolostor urai” bénították meg az előválasztás első napját

2021-09-18 19:09:00
Hónapokig tervezték a rendszert, pillanatok alatt összeomlott, délelőtt még arról beszéltek, nincs szó külső támadásról, délutánra viszont megtalálták a felelőst: Orbán Viktor.

„A hatalom emberei megijedtek attól, hogy az emberek szombat reggel tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett” – idézi a HVG.hu azt a közleményt, amelyet az ellenzék hat pártjának vezetői közösen írtak alá. A lap azt írja: miután az előválasztás informatikai rendszere leállt szombat délelőtt, és kiderült, hogy hétfőn folytatódhat csak a szavazás,

a szervezők arra hivatkoztak, hogy tömeges terhelés érte a rendszert.

Bizonyítékok nincsenek

A Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté, Fekete-Győr András, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan, Szabó Tímea, valamint Karácsony Gergely által jegyzett szöveg szerint „a Karmelita kolostor urai” támadást indítottak az informatikai rendszer ellen.

Közleményüket azonban eddig semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá.

Nyitókép: Facebook

Először még óriási sikernek értékelték a leállást

Érdekesség, hogy a rendszer leállását követően az ellenzéki erők első reakcióikban még egy egészen másfajta narratívát próbáltak sugallni választóiknak, eszerint nem támadás miatt fagyott le a rendszer, hanem a hatalmas érdeklődést nem tudta feldolgozni az informatikai háttér. 

Az Előválasztás 2021 hivatalos Facebook-odalán például azt írták: 

Hatalmas siker az előválasztás – két órás leállás az erőforrásbővítésért. Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere.

De a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is ekkor még azt írta Instagram-oldalán: „Változást akaró tömegek rohamozták meg az ellenzéki sátrakat, amit az algoritmus hekkertámadásnak vett, ezért blokkolni kezdett.