Afganisztánban kizárták a lányokat a középiskolai oktatásból

2021-09-18 20:42:00
Az iszlamista szélsőségesek azt ígérik, lesznek majd iskolák a lányoknak is, de a szülők borúlátóak.

Az új, tálib kormány elrendelte, hogy nyissanak ki Afganisztánban újra a középiskolák, de csak a fiúk számára. A lányokról nem tettek említést a pénteki bejelenetésben, vagyis őket gyakorlatilag kizárták a középszintű oktatásból, amely egy hónap után indul újra az országban.

A tálib oktatási minisztérium azt közölte, hogy a tanítás a 7-12. osztályos fiúk számára indul újra szombaton, a középiskolákba a 13-18 év közötti fiatalok járnak Afganisztánban. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid közölte:

hamarosan külön iskolákat nyitnak a lányoknak, már folynak az előkészületek.

A diáklányok és sok szülő azonban attól tartanak, hogy ezek csak üres ígéretek.

Egyetemekre továbbra is járhatnak nők

Az elmúlt héten a tálibok bejelentették, hogy az egyetemekre továbbra is járhatnak nők, de

csak a férfiaktól elszeparált helyiségekben tanulhatnak és meghatározott öltözéket kell viselniük.

Akadnak, akik szerint ez a gyakorlatban ellehetetleníti az oktatásukat, mivel a felsőoktatási intézményekben nem tudnak az előírásoknak megfelelő körülményeket kialakítani az oktatásukhoz.

Pénteken az is kiderült, hogy az eddig a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyén a továbbiakban erényügyi hivatal működik majd Kabulban. A tárca épületén nemrég lecserélték a feliratot, az új szerint az intézmény a jövőben „az erény előmozdításáért és az erkölcstelenségek megakadályozásáért” felel majd. A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt, amikor az 1990-es évek második felében Afganisztánt irányították.

Nyitókép:Douglas CURRAN / AFP