„Gyurcsányt is utálom, de még jobban a Karácsonyt!” – pörög a Fidesz aláírásgyűjtése

2021-09-16 17:21:37

Írta: Pálfy Dániel Ábel
Jellemzően az idősebb korosztály támogatja a nagyobbik kormánypárt aláírásgyűjtését, amelynek célja Hollik István szerint, hogy erős üzenetet küldjenek Gyurcsányéknak. Eddig jóval több mint 300 ezer ember írta alá a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony petíciót!

A hirtelen jött őszi melegben bágyadtan jönnek-mennek a járókelők Budapest közterein. Hétköznap délután van, közel 30 Celsius fok a hőmérséklet. Nem a legjobb időpontot választottuk riportkészítésre, és mint később kiderült, nem csak a meleg miatt. Megnéztük, hogy halad a Fidesz aláírásgyűjtése, a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció.

A legtöbb standnál készségesen fogadtak, jellemzően azt hitték, aláírni megyek, de volt olyan aktivista is, aki azt sem tudta, milyen médium a Mandiner (reméljük, ezután többet olvas majd minket), és sajtóigazolványt, valamint elnézést kért. Utóbbit a bizalmatlanságáért, amit azzal magyarázott, korábban előfordult, hogy odament hozzájuk valaki, és csak kedélyes beszélgetésük végén derült ki, hogy az illető egy baloldali lap munkatársa.

Az első helyszínen

egy idősebb úr és egy fiatal aktivista fogad, akik egy narancssárga, „FIDESZ” feliratú ernyővel védekeznek a vakító napsütés ellen.

Reggel nyolctól este hatig standolnak már két hete, ami valóban fárasztó feladat.

Többségében az idősek írják alá a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót

Kristóf (a neveket adatvédelmi okokból megváltoztattuk), az aktivista elmondja, hogy a legrosszabb időpontban jöttem, ugyanis ebéd után nagyságrendekkel kevesebben vannak az utcán. Persze azért jönnek páran aláírni, ilyenkor meg-megszakítjuk beszélgetésünket. Mint mondja, a legtöbben reggel, iskola- és munkaidő előtt, vagy délután, hazafelé tartva állnak meg a standoknál, főleg a fiatalabb korosztály tagjai. 

Egy nő aláírja a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petícióját a belvárosi Ferenciek terén. (Kép: MTI/Balogh Zoltán)

Tény: az aláírók, akikkel találkozunk, jellemzően az idősebb korosztályból kerültek ki, de az aktivisták elmondása szerint ez általánosan is jellemző. Szerintük a támogatók nagyjából 60-70 százaléka nyugdíjaskorú, vagy annak közelében lehet. Úgy vélik, ez azért van így, mert

a fiatalok, főleg az iskoláskorúak nagy részét nem igazán érdekli a politika, amíg nem érzik a saját bőrükön annak valóságát.

2006-ban éreztük – emlékszik vissza egyikük –, ez az egész arról szól, hogy olyasmi ne történjen még egyszer! Hát igen – idézem fel én is az emlékeket –, az én korosztályom érti ezt. A könnygáz és a véresre vert emberek látványa valóban maradandó élmény. Az aktivista szerint a fiatalokat, akiknek nincs közvetlen tapasztalata arról az időszakról, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, az olyan alkotásokkal lehet megszólítani, mint az októberben a mozikba kerülő Elk*rtuk! című film, amely épp a 2006 őszén történt eseményeket mutatja be.

„Gyurcsányt is utálom, de még jobban a Karácsonyt!”

Egy hatvanas úr kérdésünkre elmondja, azért írta alá a petíciót, mert mindig is a jobboldali közösséghez tartozott, és nagyon nehezen élte meg az MSZP és az SZDSZ kormányzását. „A baloldal teljesen tönkretette, eladósította az országot. 2005-ben, azon a gyalázatos népszavazáson nemet mondtak a külhoni magyarokra, elárulták a nemzetet!

Szerintem nincs helyük a közéletben, a politikában!”

– fogalmaz. Kérdésünkre, hogy Karácsony Gergelyről mit gondol, azt mondja, ő mindössze egy báb, „de látszik, hogy gerinctelen, nincs semmilyen karaktere”. Ezt bizonyítja, hogy milyen csalásokba keveredett a munkahelyén – teszi hozzá. Szerinte szégyenletes, hogy a fővárosiak Tarlós István helyett 2019-ben Karácsonyt választották főpolgármesterré, aki „azon kívül, hogy szépen mosolyog és a liberális sajtónak nyilatkozgat, nem csinál semmit”.

Az aktivisták elmondása szerint legtöbben célirányosan, aláírni érkeznek. Persze nem mindenki. „Miről szól ez az akció?” – kérdezi egy idősebb nő, majd miután bemutatják neki a kezdeményezést, lelkesen odaírja nevét az aláírásgyűjtő ívre.

„Gyurcsányt is utálom, de még jobban a Karácsonyt! Hát nem szégyelli magát az az ember?”

– mondja a nő, aki szerint a főpolgármester hazudott a nyelvvizsgájáról és a doktorijáról, és egyébként is mindig másra próbálja hárítani a felelősséget. 

Aláírásokat gyűjtenek a Fidesz aktivistái a párt Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójához Budapesten. (Kép: MTI/Balogh Zoltán)

Egy szakmunkás-ruhát viselő ötvenes férfi álldogál mellettem bizonytalanul, kezében a személyi igazolványával, láthatóan kezdi elveszíteni a türelmét, mert az aktivisták éppen velem voltak elfoglalva. Közben két nyugdíjas hölgy érkezik aláírni, a férfi pedig valami olyasmit morgolódik, hogy el is ment a kedve az egésztől. De azért megkérdezi, hogy holnap is vissza lehet-e jönni aláírni, és a pozitív válasz tudatában megnyugodva elsiet.

A két idős hölgyet is megkérdeztük, egyikük budapesti, másikuk vidékről érkezett. Ők azt mondják, azért támogatják a Fidesz akcióját, mert a jobboldalhoz tartoznak, szeretik Orbán Viktort, és azt szeretnék, ha ő nyerne. Az ellenzékről viszont kifejezetten rossz véleménnyel vannak.

A baloldali szavazók szidalmazzák, az ellenzéki politikusok fotózzák őket

András, egy másik aktivista elmondja, hogy a kerületben, ahol ők standolnak, két hét alatt több ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami szerinte kiemelkedő eredmény. Picit sajnálja, hogy a fiatalok nem jönnek nagyobb arányban támogatni az akciót. Szerinte nagy részük nincs tisztában vele, hogy „2010 óta halad jó irányba az ország fejlődése”.

Örül viszont annak, hogy az ellenzék uszító, gyűlölködő támadásainak viszonylag ritkán vannak kitéve. Elmondása szerint átlagosan

naponta egyszer azért előfordul, hogy odamennek hozzájuk az ellenzéki összefogás szavazói és szidalmazzák őket.

„Szerencsére eddig fizikai atrocitás – legalábbis itt, nálunk – nem történt” – mondja.

Hozzáteszi, hogy időről-időre baloldali és liberális politikusok is feltűnnek a standoknál, de ők nem mennek oda hozzájuk, csak messziről fényképezik őket. „akkor fotóznak, amikor épp nem jön senki, hogy kiposztolhassák a Facebookra, hogy lám-lám, kudarc a Fidesz kezdeményezése”. Ő viszont úgy érzi, rendkívül sikeres az aláírásgyűjtés.

Hollik István: Célunk, hogy erős üzenetet küldjünk Gyurcsányéknak!

Hogy így van-e, az nézőpont kérdése. Ezzel kapcsolatban megkeresésünkre Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, konkrét számot nem tud, de az biztos, hogy eddig jóval több mint 300 ezer ember írta alá a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót, de október végéig tovább folyik a gyűjtés. Kiemeli, az a céljuk, hogy mindenki, aki egyetért abban, hogy nem szabad visszatérni a kudarcokkal terhelt Gyurcsány-féle kormányzáshoz, csatlakozzon, és írja alá a kezdeményezést. 

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és Böröcz László, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony elnevezésű petíciójáról Budapesten. (Kép: MTI/Balogh Zoltán)

Szokatlan helyzet, hogy egy kormányzó párt kezdeményez tiltakozó akciót az ellenzéki politikusok ellen – vetjük fel, mire úgy válaszol, az sem épp szokványos dolog, hogy egy politikus beismeri, hogy csalással nyer egy választást, és még tizenöt évvel később is ő a baloldal vezetője. A baloldal pedig szerinte hallgat a felelősség kérdéséről. „A Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció célja, hogy egy erős üzenetet küldjünk Gyurcsányéknak:

Sokan vagyunk, akik tizenöt év elteltével sem felejtettük el, hogy hogyan tette tönkre az országot!” 

Karácsony Gergelyt nem kell „összegyurcsányozni”, hiszen ő már réges-régen „összegyurcsányozta” magát. Karácsony és Gyurcsány Ferenc összetartoznak – válaszolja a visszatérő vádra, mely szerint a Fidesz célja, hogy összemossa a két politikust. Felidézi, hogy Karácsony az MSZP-SZDSZ kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai tanácsadójaként dolgozott.

De – teszi hozzá – Karácsonyra nem érdemes sok szót vesztegetni, hiszen ő nem ura a saját politikai cselekedeteinek. Úgy fogalmaz,  „Ez látszik most is a Fővárosi Önkormányzatnál. A baloldalon minden úgy történik, ahogy Gyurcsány Ferenc eltervezte, és ez így lenne akkor is, ha Karácsony lenne a miniszterelnök, hiszen őt valójában Gyurcsány irányítja”