Arató a kormánytól vár segítséget a kátyúk miatt, pedig Karácsonytól kéne

2021-09-17 15:03:41

Írta: Konopás Noémi
Rossz helyen kopogtat Arató Gergely DK-s politikus a kormányt hibáztató videójában, mert a méretes kátyúkkal tarkított, forgalmas Sibrik Miklós út karbantartása egészen másnak a feladata.

„Ne büntesse tovább a kormány Kőbánya és Kispest lakóit!” címmel tett közzé bejegyzést a napokban Arató Gergely DK-s politikus közösségi oldalán. A videóban Arató a méretes kátyúkkal tarkított, forgalmas Sibrik Miklós út szélén állva értekezik a helyi utak állapotáról Mustó Géza Zoltánnal, Kőbánya alpolgármesterével.

Azt fejtegetik, hogy

  • Kőbányán és Kispesten az utak, járdák felújítása részben önkormányzati, részben pedig fővárosi feladat
  • ahogy a mögöttük lévő Sibrik Miklós út is fővárosi fenntartású
  • s bár „a lehetőségekhez képest történnek is felújítások”
  • azonban ez „sajnos az utóbbi időben a kormányzati elvonások miatt jócskán megnehezült”

Arató továbbmegy, szerinte

„a kormány bünteti Budapestet, mert az itt lakók mertek a Fidesz ellen szavazni és számos polgármestert leváltottak”.

De azzal biztat, hogy ez az állapot nem fog sokáig fennmaradni, mert szerinte „egy Dobrev Klára vezette kormány vissza fogja adni a fővárosnak és a kerületeknek az elvont forrásokat és nagy hangsúlyt fogunk fektetni az úthálózat felújítására”.

Rossz helyen kopogtat Arató Gergely

Pap Sándor, a Fidesz választókerületi elnöke megdöbbent a felvételen megfogalmazott állításokon. Mint lapunknak kifejti, érthetetlen számára a videó, mert Kőbánya egyik legfontosabb főútvonala,

a Sibrik Miklós út fővárosi kezelésű, „s mint ilyen, Karácsony Gergely és a baloldali fővárosi vezetés hatáskörébe tartozik”

– fejtegeti. Vagyis Arató rossz helyen kopogtat.

„Miért nem kérte meg inkább Arató előválasztási-jelölttársát, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét, Burány Sándort, hogy járjon közbe Karácsony Gergelynél a Sibrik Miklós út ügyében? Vagy ballagjon el maga a főpolgármesterhez, és kérdezzen rá, mikor kerül sorra a Sibrik Miklós út. Arató Gergely olyan szinten nincs képben Kőbányával, hogy azt sem tudja megmondani, melyik út kinek a hatáskörébe tartozik” – teszi hozzá.

Stabil gazdasággal adták át a kasszakulcsot

Arató és az ellenzéki polgármesterek gyakran hangoztatott érvelésére, miszerint a kormányzati elvonások miatt nincsen pénze az önkormányzatoknak, Pap úgy reagál: „A fővárosi önkormányzatokat a korábbi jobboldali önkormányzati vezetők költségvetési plusszal és stabil gazdálkodással adták át. Az, hogy hogyan lett ebből két év alatt üres kassza, érdekes kérdés.” Hozzáfűzi, a baloldali vezetésű önkormányzatok előszeretettel hangoztatják, hogy a szolidaritási hozzájárulás miatt üres a kassza. Elismeri ugyan, hogy a tavalyihoz képest valóban megnőtt az önkormányzatok befizetési kötelezettsége, ám azt is kiemeli,

a baloldali kollégák elfelejtik megemlíteni, hogy az állam a fővárosi önkormányzatoknak ezt az összeget kivétel nélkül visszafinanszírozza.

Mint mondja, a kőbányai önkormányzat egymilliárd forinttal valóban többet fizet szolidaritási hozzájárulásként, ám egymilliárd forinttal többet is kap az államtól, mint tavaly. „Ilyen módon az, hogy az állam kivérezteti az önkormányzatokat, hazugság” – szögezi le Pap Sándor.

Mintha a „Holdon járnánk”

A fejlesztési tanácsnok elmondta: a fővárosi fenntartású utakat egyébként úgy lehet megkülönböztetni a kerületi kezelésűektől, hogy amelyek normális állapotban vannak, azok kőbányaiak, amelyek pedig olyanok, mintha – ahogy ő fogalmaz – a „Holdon járnánk”, azok pedig Karácsony Gergely hatáskörébe tartoznak.

„A Mádi, a Harmat, a Gyakorló, a Gyömrői, a Maglódi felújítása mind a fővárosi önkormányzat feladata lenne,

ami meg is látszik rajtuk; ha az ember egy évet ezeken az 5-10 centiméteres kátyúkkal tarkított szakaszokon zötykölődik, garantált a futóműcsere”.

Kiemeli azt is, hogy a közel 20 ezres lélekszámú Újhegyi lakótelep és a Óhegy délkeleti részeinek fő közlekedését biztosító Sibrik Miklós út felújításának nehezét, a felüljáró renoválását György István, Kőbánya korábbi fideszes polgármestere főpolgármester-helyettesként elvégeztette. „Ez összehasonlíthatatlanul nagyobb beruházás volt, mint az, amit most még el kellene végezni, összesen 5,5 milliárd forintba került” – hangsúlyozza a tanácsnok. A felüljáró Kőbányát köti össze Kispesttel, amit azóta is nap mint nap több tízezren használnak.

A felüljárót Tarlós idején újították fel

Hozzáteszi, akkoriban épült meg a körforgalom a korábban átláthatatlan és balesetveszélyes kereszteződés helyére az Új Köztemető előtt. De felújították a Kápolna, a Gergely és a Sírkert utcát, valamint az Újhegyi utat, és megépült a füves villamospálya is Kőbánya városközpontjában. Az újhegyi sétány három szakaszban történő felújításához is százmilliókkal járult hozzá a Főváros jobboldali vezetése anno.

„Tarlós törődött a kőbányaiakkal, ám ezt Karácsony Gergely részéről nem látjuk.”

Mint mondja, mérhetetlen mennyiségű lakossági megkeresés érkezik az önkormányzathoz a rossz állapotú helyi utak miatt, nagyon komoly bajok vannak az útburkolatok minőségével. Ők is több ízben jelezték a problémát a fővárosi önkormányzatnál, de mint mondja, „egyelőre süket fülekre találtak”. A kerület egyébként, ahol lehetőségei engedik, kicsit át is vesz a főváros feladataiból, hogy tiszta, szép, rendezett és biztonságos környezet lehessen Kőbányán, de mint Pap fogalmaz, „ez nem az a nagyságrend”, ahol megtehetnék. „Kőbánya nagyságrendekkel kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a főváros”, és ennek a különbségnek Pap szerint a teherviselésben is meg kellene mutatkoznia.

Az ügy kapcsán megkerestük Arató Gergelyt, akihez a következő kérdéseket intéztük:

Tisztában van azzal, hogy a Sibrik Miklós út fővárosi fenntartású?

Amennyiben igen, akkor miért nem Karácsony Gergely főpolgármesterhez vagy Burány Sándorhoz fordul az út felújítása miatt?

Ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Nyitókép: Arató Gergely a parlamentben (MTI)