Szécsényben már 2019-ben terítéken volt Cseh Katalinék céghálójának terjeszkedése

2021-09-09 12:00:00
A momentumos képviselő ügyében csalás gyanúja miatt már több hatóság is vizsgálódik.

A szécsényi képviselő-testületi ülésen már 2019-ben szó volt a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló terjeszkedéséről – hívta fel a figyelmet a Mediaworks Hírcentruma. A grémium akkori ülésén Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet (aki a Tegyünk a szécsényiekért Egyesület támogatásával jutott be a testületbe) mindenre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazva elmondta,

a Mondat Nyomdaipari Kft., valamint a Royal Press Hungary Nyomdaipari és Kommunikációs Kft. bűncselekménygyanús körülmények között juthatott 1,5 milliárd forintnyi támogatáshoz, kihasználva azt, hogy Szécsény kiemelten kedvezőtlen adottságú településnek számít.

A Magyar Nemzet kiemelte, ez azért fontos, mert a városban működő cégek különböző pályázatokon indulva, az önrészt minimalizálva a Cseh Katalinékhoz köthető céghálózat kiemelt támogatást tudott igénybe venni a térség fejlesztése érdekében.

A testületi ülésen Serfőzőné azt is felvetette, vajon mit profitált a város a két vállalkozás tevékenysége következtében, különösképpen úgy, hogy a cégek olyan ingatlant neveztek meg fióktelepként, amely akkor az önkormányzat tulajdonában volt. Stayer László független polgármester a válaszában közölte: a kulcs az önkormányzatnál volt, amelyet senki nem vett fel.

Kép forrása: Cseh Katalin Facebook-oldala

Amint arról lapunk korábban beszámolt, a momentumos európai parlamenti képviselőhöz köthető vállalkozások másfél milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a szécsényi Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. Az említett címen „felbukkant” a Cseh Katalin botrányában már említett Pannónia Nyomda Kft. is.

Nyáron robbant a momentumos EP-képviselő botránya

Az ellenzéki politikus ügye akkor robbant ki, amikor a Bennfentes.net portálhoz egy titokzatos csomag érkezett, amely lebuktat egy kétszínű politikust. Mint később kiderült, a Momentum EP-képviselőjéről van szó. Az általa 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások 4,5 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutottak. Cseh a botrány kirobbanása után azt mondta:

szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

Az Origo július 22-én arról írt, a baloldali képviselő nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan vállalkozás, amellyel ugyanazon ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. Cseh családi cége tehát 285 millió forint uniós forráshoz, holott később már a Magyarországnak járó EU-s támogatások felfüggesztéséért lobbizott.

Feljelentések, vizsgálódások Cseh Katalin cégügyeivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben, de már a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a NAV és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit.

Mit tudunk eddig Cseh Katalin céges ügyeiről? Ha csak három perce van, ezt a cikket olvassa el, és képbe kerül.

Nyitókép: Facebook