Patchwork – Programajánló

2021-09-08 13:57:00
Bivalyerős filmek a CineFesten
Muray Gábor | 

Miskolcról mindenkinek más jut az eszébe, írtam két évvel ezelőtt a Mandiner hetilap első számában, éppen a CineFestet harangoztam be, mintha tegnap lett volna, pedig hosszú, nehéz időszakon vagyunk túl, már ami a kulturális és filmes szektort illeti. Azóta száz lapszámunk jelent meg, ez a 101. kiskutya, a CineFest pedig elmaradt tavaly a pandémia miatt, ám most újult erővel megrendezik a Bükk alatt. Ne felejtsük, hogy Miskolc elsősorban kultúrváros, az átkosban duzzasztották sokszorosára a derék sztahanovisták, a vas és acél öröksége viszont semmit sem változtat azon, hogy a régió nélkül Hollywood sem létezne: Miskolcon látta meg a napvilágot az Oscar-díjas Emeric Pressburger, vagyis Pressburger Imre, Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítója Ricsén született, Rózsa Miklós, az Oscar-díjas zeneszerző Nagylócon szívta magába a palóc dallamokat, Tony Curtis gyökerei Mátészalkáig nyúlnak, Victor Varconi (Várkonyi Mihály) némafilmszínész Kisvárdáról származik, William Fox, a Fox Film Corporation alapítója pedig tolcsvai. 1938-ban Miskolcon rendezték az első hazai filmes mustrát, az 1960-as évektől pedig évtizedekig a dokumentumfilmes és televíziós szakma legfontosabb hazai fesztiválja zajlott a városban. A 2004-ben szárnyat bontó CineFest az évek során a filmművészet, a filmforgalmazás emblematikus figurái és a rajongók fontos találkozója lett. Szóval ha szeptember, akkor CineFest: az ország legjobb nemzetközi filmfesztiválja, amelyen a premierrel egy időben vagy premier előtt láthatunk világbajnok filmeket.

Az idei játékfilmes versenyprogram bővelkedik a perifériára szorult vagy szexuális devianciák és a múltban elkövetett tettek miatt üldözött főhősöket felvonultató amerikai, román, spanyol vagy éppen koszovói társadalomkritikákban. Utóbbi, Blerta Basholli valós események ihlette, Hive című alkotása a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – mindent vitt: elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a közönség díját is. A filmdráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Krušában (a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek). A megmaradók nem nézik jó szemmel a filmbéli Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amelyet a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát. Két magyar első filmes rendező is debütál az idei CineFest versenyében. Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el, Fazekas Máté Bence pedig Kilakoltatás című dramedyjével érkezik Miskolcra.

A játékfilmes versenyprogram mellett bivalyerős műveket mutatnak be a kitekintő szekcióban is, és itt vetítik a Tina című dokumentumfilmet, amelyben Tina Turner megrendítő intimitással beszél az életét meghatározó családon belüli bántalmazásokról és a karrierjéről. A kitekintőben lesz Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története hazai premierje, szeptember 18-án ezzel zárul a fesztivál. Aki most Miskolcot választja, nem fog csalódni, ráadásul a filmek közötti offidőben ellenállhatatlanul csalogat az őszi Bükk és a lillafüredi pisztrángos.

(CineFest miskolci nemzetközi filmfesztivál. Szeptember 10–18.)

Tina <br> Fotó: Cinefest
Hive <br> Fotó: Cinefest
Külön falka <br> Fotó: Cinefest
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés