Így olvasunk mi

2021-09-01 13:22:00
Válogatás a Mandiner szerzőinek kedvenc könyveiből, amelyeket 100. lapszámunk alkalmából ajánlanak olvasóinknak. A részletes, top tízes könyvlisták portálunkon böngészhetők.

Biblia
Az emberi történelem leghosszabb ideig íródott, legtöbb szerzős, legtöbbet forgatott és egyben legrejtélyesebb könyve, amely a széles ösvényen járóknak kulturális termék, a keskeny ösvényűeknek a megmenekülés üzenete. (Maráczi Tamás)

Hamvas Béla: Karnevál
Egyedülálló regény a „tízezerbőrű tűzgyermekről”, az emberi lélekről. A legnagyobb, magyar nyelven írt könyv. (Győrffy Ákos)

Marcus Aurelius: Elmélkedések
„Vigyázz, el ne császárosodj!” – írta egykor tűnődve Marcus Aurelius császár valahol a Kárpát-medencében. Sztoikus életbölcsességei tanácsot adnak, utat mutatnak, megnyugtatnak vagy figyelmeztetnek. Mindig vigasztaló szavak kétezer évvel ezelőtti ismeretlen ismerősünktől.  (Rajcsányi Gellért)

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű
Történet a gyermekien tiszta – szinte krisztusi vonásokkal felruházott – Miskin hercegről. Vajon milyen az, ha valaki tényleg krisztusi módon próbál élni a 19. század orosz valóságában? Vagy akár napjainkban… (Ádám Rebeka Nóra)

Lev Tolsztoj: Háború és béke
A szeretet kis könyve óriási történelmi tablóval. (Nizalowski Attila)

John Steinbeck: Édentől keletre
Ez számomra a Regény. Egyszerre világmagyarázat, tájregény kaliforniai harmadik kishazámról és olyan mély kútja az emberi bölcsességnek, hogy azt leírni is nehéz. Néha azon kapom magam, hogy Édentől keletre-idézetekben gondolkozom. (Kohán Mátyás)

Nyitókép: Mandiner-archív

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés