Kásler Miklós szívesebben beszél a hanyatló Nyugatról, mint a magyar közoktatás borzalmas állapotáról

2021-08-29 14:00:00

Czékmán Bendegúz
Mérce
Kásler Miklós nem akarta rabolni a Pesti Vigadóban egybegyűltek idejét, így számos kérdésről szólt.

„Nem tudom, ki mivel tölti ezt a borús szombati napot, ám szinte biztos vagyok benne, hogy senkinek sem telik annyira produktívan a napja, mint Kásler Miklósnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének nemcsak arra volt ideje, hogy kinevezzen 374 intézményvezetőt a Klebelsberg Központ irányítása alá tartozó oktatási intézmények élére, de még az úgynevezett nagy nemzeti sorskérdésekről is sikerült értekeznie a Pesti Vigadóban összegyűlt nagyérdemű előtt.

Az például kimaradt a miniszter beszédéből, hogy 20 éve nem volt ilyen kevés tanár a közoktatásban, aminek köszönhetően annyira súlyossá vált a pedagógushiány, hogy az álláshirdetések alapján jelenleg szinte a »bármilyen szakos tanárokra« van a legnagyobb kereslet.

Nagyon szép, hogy a kormány tableteket biztosít az iskolásoknak, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarország az az ország, ahol a lakosság közel ötöde él a szegénységi küszöb alatt, és a leghátrányosabb térségekben élő diákok közül sokaknak nincs hozzáférése az internethez.

Persze az ember nem is várhatja el, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a magyar közoktatás halotti beszédét mondja el nyilvános szerepléseiben. De talán nem túl nagy vágy az, hogy a magyar kormány legalább akkora örömét lelje az egyik legfontosabb közszolgáltatásnak számító oktatás fejlesztésében, mint a vadászati kiállítások szervezésében, környezetromboló beruházások megvalósításában vagy a multinacionális vállalatoknak nyújtott adókedvezmények biztosításában.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.