Csak egy részét ismeri el tetteinek a terrorizmussal gyanúsított fiatal

2021-08-28 17:00:00

Írta: Baranya Róbert
A júniusban elfogott, iszlám hitre áttérő férfi a gyanú szerint fővárosi tömegrendezvényeken akart robbantani, de gázolásos merényletekre is készült. Az ügyészség elrendelte elmorvosi vizsgálatát, az erről szóló szakértői vélemény elkészítése folyamatban van.

Tovább tart a nyomozás a terrorcselekmény előkészülete miatt június elején a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével elfogott és őrizetbe vett 21 éves kecskeméti fiatal ügyében. Ahogy az a Fővárosi Főügyészség kérdésünkre közölt válaszából kiderül, a férfi eddigi vallomásaiban nem vitatta az “előkészületre vonatkozó kommunikáció tartalmát”, ugyanakkor

tagadta, hogy ténylegesen el akarta követni a támadást.

Az elfogás után Hajdu János, a TEK főigazgatója az M1 csatornán elmondta: a gyanúsított – aki felesküdött az Iszlám Államra – a terrorszervezet által működtetett chat-szobákban aktívan kommunikált, sok személlyel tartott kapcsolatot és ajánlkozott is ilyen cselekmények elkövetésére. Az általa készített csőbombával budapesti tömegrendezvényeken robbantott volna, de emellett úgynevezett ramming-támadásra is készült, azaz, hogy egy járművel nagy sebességgel a tömegbe hajtson. A TEK főigazgatója elmondta azt is, hogy az iszlám hitre áttérő fiatal egyetemista előkészületeket tett a merénylethez szükséges eszközök beszerzésére. 

A sajtóhírek szerint rendezett körülmények között élő fiatalt az ügyészség a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja.

Az ügyben eljáró Fővárosi Nyomozó Ügyészség még júniusban igazságügyi szakértőt rendelt ki a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő V. Kende elmeállapotának vizsgálatára, az ügyészség válasza szerint a szakértői vélemény elkészítése folyamatban van.

A nyomozás során az alapos gyanú tovább erősödött.

Az akkor kiadott közleményük szerint a megalapozott gyanú a nyomozás során – az ügyben lefoglalt elektronikus adatok folyamatos elemzése révén – tovább erősödött. V. Kende folytatólagos kihallgatása során – a beszerzett újabb adatok alapján – az ügyészek már bővebb tényállást közöltek a gyanúsítottal, továbbá bizonyítékokat tártak elé.

Mint megtudtuk, a letartóztatás jelenlegi határideje október 2-a, a kényszerintézkedés további meghosszabbításának indítványozásáról a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a későbbiekben hoz majd döntést.

A nyitóképen: a TEK egyik tagja az elfogott fiatallal (forrás: Terrorelhárítási Központ)