A Semmelweis Egyetem is koronavírus elleni tablettával kísérletezik

2021-08-24 09:14:00
Egy nemzetközi klinikai vizsgálathoz csatlakozott, egyedüli budapesti résztvevőként.

Augusztus 23-ával a Semmelweis Egyetem is csatlakozik ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. A vizsgálat az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik majd dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével – írta meg a Semmelweis Egyetem honlapja.

A szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelésének első fázisa még márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. A tesztelés után indultak el a nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, melyek világszinten 400 vizsgálóközpontban zajlanak, Magyarországon hat helyszínen.

A vizsgálat során arra keresik a választ, hogy a szájon át alkalmazható készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád