Megfenyegették a tálibok Washingtont

2021-08-23 15:04:00
Hétfőn a tálibok egyik szóvivője közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel számolhatnak, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból.

Szohail Sahín a Sky News brit hírtévének nyilatkozva kifejtette: „Ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz nem. Különben következményekkel kell számolniuk” – tette hozzá.

Kijelentése válasz arra, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök szövetségesei nyomására kilátásba helyezte az amerikai katonák kivonásának elhalasztását az augusztus 31-i határidőn túlra.

Az evakuálásra kitűzött időpont kitolását London is kezdeményezi.

Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának keddi, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt – írták hírügynökségek.

A hosszabításhoz szükséges a tálibok beleegyezése is

Egyes brit katonai vezetők szerint Nagy-Britanniának a kabuli repülőtéren kellene tartania csapatait, hogy folytathassa a kimenekítési erőfeszítéseket akkor is, ha az amerikaiak távoznak. James Heappey a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára hétfőn a Sky News tévécsatornának azt mondta, hogy

az Egyesült Államok által biztosított támogatás nélkül nem lenne nemzetközi légi szállítás.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a hosszabbításhoz a tálibok beleegyezésére is szükség lenne.

(MTI)

Fotó: AFP