Rutte titkolózott, lebukott, majd újra hazudott

2021-08-01 22:22:00

Szalma György
Kontra
A Momentum politikusai tudják, hogy a holland kormány a magyarok ellen használja fel őket?

„A Momentum holland pénzből működő magyar pártként támadja a magyar kormány kínai és orosz megállapodásait, miközben a holland donor az asztal alatt szintén üzletel az oroszokkal.

Hollandia hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal 2014-ben, miután a gyanú szerint orosz szeparatisták lelőtték a Malaysia Airlines gépét Doneck felett. Három évvel később azonban a holland kormány ismét felvette a kapcsolatot Moszkvával, a Gazdasági és Külügyminisztérium vezető tisztségviselői tárgyaltak az orosz diplomatákkal. Ezzel önmagában nincs semmi baj, inkább örvendetes, hogy enyhül a két ország közti fagyos viszony.

Mielőtt belemerülnénk a két európai ország közeledéséről szóló beszámoló részleteibe, előbb némi fejtágítás a helyzet megértéséhez: a holland parlament kétkamarás intézmény, a képviselőház, azaz az alsóház a parlament fő háza. Itt vitatják meg a törvényjavaslatokat és a holland kormány tevékenységét. A kormányt formális kikérdezésekkel ellenőrzik, amelyek eredményeképpen határozat születhet, hogy a kormány tegyen, vagy ne tegyen meg valamit. A törvény így szabályozza a kormány és az alsóház viszonyát. Hollandiában, ha jogállamiságról beszélünk, akkor többek között ennek a viszonynak az egészséges működését kell figyelnünk.

A jogállamiság csorbul, ha teszem azt a kormány megsérti a törvényeket azzal, hogy fontos ügyekről nem tájékoztatja az alsóházat. Az Orbán és magyarfóbiás Rutte-kormány pedig éppen ezt tette. Folytatólagosan, szándékosan. Éveken keresztül becsapták a választókat, a képviselőház tagjait nem tájékoztatták arról, hogy a holland kormány magas szintű tárgyalásokat folytat Oroszországgal.”

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Pieter Stam de Jonge

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.