Sebastian Kurz beteg ideológiának nevezte az iszlamizmust

2021-07-29 11:08:00
Az osztrák kancellár szerint „nem lehet már befogadni menekülteket úgy, mint 2015-ben”.

Az osztrák kancellár a Bild című német napilapnak adott interjút, amelyben kifejtette: nem akarja az iszlamizmus „beteg ideológiáját Európába hozni”. Közölte azt is, hogy Ausztria továbbra is folytatni fogja a migránsok kitoloncolását Afganisztánba. A kancellár szerint nem lehet Afganisztán problémáit azzal megoldani, hogy „menekülteket fogadunk be, mint 2015-ben”.

Ha menekülni kell, akkor sokkal jobb úti célnak tartom Törökországot vagy Afganisztán biztonságos részeit Németországnál, Ausztriánál vagy Svédországnál

– fogalmazott Kurz. 

A kancellár azt mondta: a menedékjog mindig is az egyénnek szólt. „Soha nem volt szó arról, hogy egész régiók, országok megindulnak, majd kiválasztanak egy országot Európában, és azt mondják: én itt akarok élni”.

Romló közbiztonság

Az Afganisztánból érkező migránsok számának növekedése miatt a kancellár az erőszakos bűncselekmények terjedésétől tart.

Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. A brutalitás nagy része a múltban nem létezett.

Bizonyos csoportok esetében kifejezetten magas az erőszakos bűncselekmények és a nők elleni szexuális erőszak aránya” – emelte ki.

Szerinte sok bevándorló jól tudott integrálódni, ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt tömeges migrációval az antiszemitizmus és a homofóbia is megérkezett Európába, sok menedékkérő pedig nem támogatja a nők jogait. A kancellár példaként említette a francia elővárosokban, Belgiumban és más uniós tagországokban a romló biztonsági helyzetet.

Nyitókép: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / AFP