Tomboló téboly

2021-07-27 22:47:00

Őry Mariann
Magyar Hírlap
„Magyarország a valóságot védelmezi” – mondta nemrég Szent Benedek válaszútján című könyve budapesti bemutatóján Rod Dreher, az American Conservative újságírója

„A közismert konzervatív gondolkodó az elmúlt hónapokban a Danube Institute vendégkutatójaként ismerkedik a magyar politikával és kultúrával. Az említett idézet annak kapcsán hangzott el, hogy Dreher szerint Orbán Viktor sikeresebben védi Magyarországot a »mérgező genderideológiától«, mint az amerikai konzervatív politikusok. Értékelte azt is, hogy a magyar kormányfő kiállt a magyarok önállóságáért, nem hagyta szó nélkül, amikor Mark Rutte holland miniszterelnök – a Momentum politikai és mint nemrég kiderült, anyagi támogatója – arról beszélt, hogy a magyaroknak vissza kell vonniuk a gyermekvédelmi törvényt és le kell térdelniük.

»Mi egy európai nép vagyunk, elvárjuk a tiszteletet« – mondta Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszelből a hatalmukkal visszaélve zsarolják a magyarokat. A legutóbbi zsarolás és támadás mögött a Dreher által is említett ideológia nyomása áll.

»Magyarországnak intellektuális gyarmatosító törekvésekkel kell szembenéznie, mert jó úton halad, egy bizonytalan korban is a béke szigete tud lenni« – ezt már Orbán Balázs államtitkár mondta Dreher könyvbemutatóján. A szerzővel egyetértettek abban, hogy a nemzet, a hit, a család, a lokalitás tisztelete olyan, univerzális értékek, amelyek minden korban megvédésre méltók.

»A téboly tombolva ünnepli önmagát, árad az önzés, és nincsen előtte gát« – Ákos 2006-os száma múlt péntek esti koncertjén is elhangzott, mint mondta, különösen aktuálisan. A tébollyal szemben áll a megvédeni hivatott valóság, a józan ész, azok az értékek, amelyek a folytonossághoz, a gyökereinkhez kapcsolnak minket. És ha már itt tartunk, a sikeres jövőnkhöz is. Nem lehet ugyanis sikeres és egészséges egy olyan társadalom, amely a saját alapjait ássa alá, a normalitásnak a létét is tagadja, értékeit és identitását elvesztve pedig előbb elfogadja a párhuzamos társadalmak létrejöttét, majd önként asszimilálódik.

Nem véletlen az asszociáció a gyermekvédelmi törvény, valamint a bevándorlás megfékezése miatti támadások között. Mindkét esetben a nyílt társadalom híveinek agresszív nyomulását tapasztaljuk.

A magyar álláspont erejét a demokratikus legitimáció, a többség támogatása is adja. Erre emlékeztetett a már említett rádióinterjúban Orbán Viktor. Mint mondta, 2016-ban Brüsszel azt követelte, hogy fogadjunk be migránsokat. »A kormány egymagában nem lett volna képes ellenállni, megkezdtük ugyan akkor is a szembeszegülést meg az ellenállást meg a magyar emberek érdekének védelmét, de ha nem lett volna mögöttünk egy fantasztikus népszavazás, akkor valószínűleg egész Európára ráerőltették volna Brüsszelből a migránsok kötelező szétosztását« – fogalmazott a miniszterelnök. Világos a következtetés: »akkor egész Európát a magyar népszavazók védték meg a migránsok kötelező szétosztásától«.”

Fotó: Az őrültek háza 1984-87 (mixed media) Szergej Csepik (1953-2011); 157.5x172.7 cm; magántulajdon; Leemage via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.