Cseh Katalin: Semmi közöm ezekhez a cégekhez

2021-07-23 11:43:00
Perrel fenyeget a Momentum európai parlamenti képviselője a cégügyeivel kapcsolatban kirobbant botrány után.

Amint arról lapunk az elsők között beszámolt, Cseh Katalin momentumos politikus állhat a Bennfentes című portálon megjelent ügy célkeresztjében. Az ügy lényege, hogy a Pannónia Nyomda Kft. – 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, Cseh Katalinnak, aki tehát egészen 2018 januárjáig volt a cég ügyvezetője – több európai uniós pályázaton is indult, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére. Érdekesség, hogy ezt követően később

ugyanezen cég 217 579 410 Ft-ot nyert egy szintén holografikus technológia, egészen pontosan „holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató” kifejlesztésére egy Széchenyi 2020-as pályázaton.

Eddig tehát 285 706 274 forintnyi eu-s támogatásnál tartunk, amely igen jelentős összeg, különösen annak függvényében, hogy Cseh Katalin és pártja az elmúlt években azért folytatott lobbitevékenységet, hogy Magyarország irányába függesszék fel az európai uniós támogatásokat, mondván

a Momentum szerint az EU „az oligarchák pénzautomatájának szerepébe kényszerült”.

A botrány kirobbanását követően megszólalt az érintett is. Cseh Katalin azt írta, jogi lépéseket fog tenni. Úgy tűnik azonban, hogy ellen is indulni fog eljárás: csütörtök esti hír, hogy Tényi István feljelentést tett a momentumos politikus üzleti érdekeltségébe áramló uniós milliárdok ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Ilyen előzmények után próbálta megszólaltatni a Mediaworks az EU-s képviselőt egy kazincbarcikai fórumon. Itt a kérdésekre meglehetősen idegesen válaszolt, sajtóperrel fenyegetőzött, az újságíró állításaira pedig csak annyit reagált: már minden elmondott, semmilyen újdonsággal nem tud szolgálni.

„Ezekhez a cégekhez nekem zéró közöm van, ezt a bíróságon is be fogom tudni bizonyítani” – jelentette ki, majd arra a kérdésre, hogy ennek az ügynek lesz-e a karrierjére következménye, úgy felelt: megnyeri a sajtópert.

A videó végén

egy érdekes párbeszéd is lejátszódik a riporter és a politikus között:

„Nagyon szépen kösöznöm ezt a találkozást, örülök hogy itt is láttam, remélem Egerben is jön” – mondta Cseh.

„Mikor tudunk Egerben találkozni?” – jött a kérdés, mire Cseh Katalin azt válaszolta, hogy bármikor.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila