Virológus: Felesleges arra várni, hogy eltűnik a koronavírus!

2021-07-22 08:47:00
Kemenesi Gábor beszélt a vírus szezonalitásáról, a negyedik hullámról és az oltásról is az InfoRádió műsorában.

„Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus. A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk a vírusra” – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor. „Amit most látunk, teljesen illik a járványokról alkotott tudásunkba. Ez a vírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált ellene, mert vagy nem találkozott ezzel a vírussal vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám.”

A virológus kifejtette, hogy a négy nagyobb koronavírus, amelyek jelen vannak a Földön szezonalitást mutatnak, így arra számítanak a szakemberek, hogy ez is idővel szezonális lesz. Azt, hogy most miért nem az, azzal indokolta, hogy „a világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást”.

„Az, hogy mikor éri el a kimutatásához szükséges kritikus tömeget a vírus jelenléte, mikor okoz a járványügyi adatokban is látványos emelkedést, ez kérdés, de egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet. Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet” – figyelmeztetett Kemenesi Gábor.

A virológus azt javasolja mindenkinek, hogy mielőbb vegyék fel az oltást, mert az adja meg azt a fajta biztonságos immunitást a vírus ellen, ami megelőzheti azt, hogy kórházba kerüljünk, vagy súlyosan megbetegedjünk. Emellett azt hangsúlyozta, hogy vélhetőleg vissza fog térni az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, távolságot kell tartanunk, mert sokan nem veszik fel a vakcinát és megpróbálják „kibekkelni” ezt az időszakot.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor