Kovács István: Nem a hírekből kell kiindulni, amikor jogsérelemről van szó

2021-07-19 20:52:00
Magyarországon nagyon konkrét szabályok vannak arra, hogyan lehet megfigyelni bárkit, legyen szó újságíróról vagy akár egy kőművesről – mondta Kovács István a Spirit FM műsorában.

Az újságírók izraeli kémprogrammal való megfigyelésére vonatkozó kérdésre Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Spirit FM Aktuál műsorában elmondta:

„Magyarországon nagyon konkrét szabályok vannak arra, hogyan lehet megfigyelni bárkit, legyen szó újságíróról vagy akár egy kőművesről. Ha ezeket a szabályokat megtartották, akkor nem történt jogellenes lehallgatás, ha nem, akkor lehet a jogsértés tényét vizsgálni” – hangzott el a Spirit FM Aktuál műsorában, ahol Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatóját kérdezték újságírók izraeli kémprogrammal való állítólagos megfigyelése kapcsán. 

„Ha ezeket a szabályokat megtartották, akkor nem történt jogellenes lehallgatás, ha nem, akkor lehet a jogsértés tényét vizsgálni. Szerinte nem a hírekből kell kiindulni, amikor jogsérelemről van szó” – jelentette ki.

Soroshoz köthető szervezetek az állítólagos megfigyeléses ügy mögött.
Az állítólagos megfigyelésről szóló cikket összefogó Forbidden Stories fenntartója a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet, ami több a Direkt36-hoz hasonló portált finanszíroz. A Global Investigative Journalism Network nevű szervezet egyik fő szponzora a Soros Alapítvány, vagyis az Open Society.

Fotó: Kovács István, Facebook