Reagált a kormány Karácsonyra: A főpolgármester hazudik, semmi nincs titkosítva

2021-07-01 14:57:00
„Az eljárás során a közbeszerzési törvény szabályai szerinti valamennyi információ, adat hozzáférhető és nyilvános” – szögezte le válaszában a Kabinetiroda.

Karácsony Gergely hazugságainak a száma ma újra tovább nőtt, a főpolgármester állításaival szemben ugyanis a kormány nem titkosította a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése és üzemeltetése tárgyában folyamatban lévő kétszakaszos, nyílt, tárgyalásos, uniós eljárásrend szerinti koncessziós beszerzési eljárás adatait – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda Karácsony Gergelyre reagálva, akinek Facebook-posztjáról lapunk is beszámolt.

Ebben a főpolgámester közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a kormány ellen az Európai Bizottságnál.

Az ok, hogy a magyar kormány a múlt héten 35 évre koncesszióba adta a gyorsforgalmi úthálózat fenntartását. Karácsony szerint az „Európai Unió joga és a magyar közbeszerzési törvény szerint is csak akkor köthető öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződés, ha az ajánlatkérő számításokkal tudja bizonyítani, hogy az nem eredményez extraprofitot a pályázatot elnyerők számára”.

Szerinte a kormány titkolja a számokat, mert ha nyilvánosságra hozná, „a napnál világosabb lenne mindenki számára, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készül Orbán Viktor kormánya”.

Az eljárás során a közbeszerzési törvény szabályai szerinti valamennyi információ, adat hozzáférhető és nyilvános” – szögezte le válaszában a Kabinetiroda.

Mint írják, a hatályos jogszabályok szerint a folyamatban lévő beszerzési eljárásokkal kapcsolatos döntések megalapozását szolgáló adatok a verseny tisztaságának teljeskörű biztosítását szem előtt tartva hozhatóak nyilvánosságra.

Ezért a döntés előkészítő adatokból a nyilvános pályázati anyagokon, információkon túl a pályázat végéig nem adható ki további adat kifejezetten annak érdekében, hogy egyik pályázó se kerülhessen versenyelőnybe az eljárás során. Ez az eljárás felel meg az európai uniós közbeszerzési szabályoknak.

„A szabályos eljárás tehát folyamatban van, melynek során semmiféle titkosításról sem született döntés. Azt tanácsoljuk Karácsony Gergelynek, hogy mielőtt a nyelvvizsgájával kapcsolatos ügyekhez hasonlóan újabb hazugságspirálba keveredne, előtte tájékozódjon az ügyben” – áll a közleményben.

Nyitókép: Földházi Árpád