Karácsony: Kötelezettségszegési eljárást indítok a kormány ellen

2021-07-01 08:19:00
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az Európai Unióhoz fordul az autópálya-koncessziók ügyében.

Kötelezettségszegési eljárást indítok a kormány ellen, mert nem hagyhatjuk, hogy suttyomban lopják el alólunk az autópályákat, titokban szervezzenek ki 5000 milliárd forintnyi közvagyont magánzsebekbe – olvasható a főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony a poszt végén pontosít: nem ő indítja meg a folyamatot, hanem az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az indítson kötelezettségszegései eljárást a magyar kormány ellen.

Az ok, hogy a magyar kormány a múlt héten 35 évre koncesszióba adta a gyorsforgalmi úthálózat fenntartását. Karácsony szerint az „Európai Unió joga és a magyar közbeszerzési törvény szerint is csak akkor köthető öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződés, ha az ajánlatkérő számításokkal tudja bizonyítani, hogy az nem eredményez extraprofitot a pályázatot elnyerők számára”.

Szerinte a kormány titkolja a számokat, mert ha nyilvánosságra hozná, „a napnál világosabb lenne mindenki számára, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készül Orbán Viktor kormánya”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt leszögezte: a következő kormány nem fogja érvényesnek elismerni ezt a pályázatot, „és egy fillér koncessziós díjat nem fog kifizetni sem Mészáros Lőrincnek, sem a Szíjjártó Pétert megjachtoztató Szíjj Lászlónak, sem a kínai állami építőipari vállalatnak, sem senkinek”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán