Az új izraeli külgyminiszter első útja az Egyesült Arab emírségekbe vezetett

2021-06-29 12:01:00
Megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe kedden az izraeli külügyminiszter. Jair Lapid személyében először látogatott izraeli miniszter az arab országba a kétoldalú kapcsolatok rendezése óta.

A kétnaposra tervezett látogatás során Lapid megnyitja Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban, valamint több, emírségekbeli politikussal is egyeztet, köztük hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajannal. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein, Szudán és Marokkó tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények révén, melyeket a washingtoni Fehér Házban írtak alá. A kapcsolatok felvételét követően Izrael és az emírségek több kereskedelmi egyezményt kötött, s már több mint 200 ezer izraeli turista látogatott az Öböl menti országba.

Indulása előtt Lapid a Twitteren történelminek nevezte látogatását, Lior Hajat izraeli külügyi szóvivő szerint pedig „beértek a két ország között a háttérben több évtizede zajló egyeztetések gyümölcsei.” Az AP hírügynökség emlékeztetett, hogy az emírségek és Izrael elsősorban Irán ügyében vannak közös platformon, amelyre mindkét ország gyanakvással tekint az ország nukleáris programja miatt.

(MTI, AP, Twitter) 

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi