Gendersemleges híradó lesz Németországban

2021-06-24 10:52:00
Kutatások szerint a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot – írja a Politico.

A Németországban közölt hírek ezentúl gendersemlegesebbek lesznek nyolc vezető, német, osztrák és svájci hírügynökség hétfői bejelentése szerint – írja a Politico. Az ügynökségek úgy fogalmaztak, hogy ezentúl nagyobb érzékenységgel viszonyulnak a kirekesztő nyelvhasználathoz. 

A portál továbbá azt írja, hogy a németben, számos más nyelvhez hasonlóan, minden főnévnek van nyelvtani neme. Akik a változásért kampányolnak, azt állítják, hogy ez aggályos lehet, például azért, mert számtalanszor a hímnemű többesszámú alakok fejezik ki az általános többes számot is. Kutatások szerint ugyanis a nyelv meghatározza azt, hogyan látjuk a világot.

Nem mindenki ért egyet „semlegesítéssel”: az ellenzők azt állítják, hogy a gendersemleges nyelv nehézkes, kényelmetlen olvasni, élőbeszédben pedig esetlen.

„Ha elkezdik használni ezt a típusú nyelvet, akkor gondjaik lesznek az idősebb újságolvasókkal. Ha nem, akkor a fiatalabb munkavállalóikkal és az elektronikus média használóival” – vélekedett Sven Gösmann, Német Hírügynökség (DPA) főszerkesztője.

 

Képünk illusztráció. Fotó forrása: MTI/EPA/Andrej Cukic