Von der Leyen a magyar pedofiltörvényről: Ez egy szégyen

2021-06-23 11:45:00
Az Európai Bizottság elnöke azt ígéri, fellép a magyar törvény ellen.

Határozottan fel fog lépni az Európai Bizottság a múlt héten megszavazott magyar melegellenes törvény ellen, írja a Welt. A Telex megírta: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint a törvény a szexuális orientációjuk alapján diszkriminálja az embereket, és sérti az Európai Unió alapvető értékeit. „Ez a magyar törvény egy szégyen” – mondta szerda délelőtt brüsszeli sajtótájékoztatóján Von der Leyen. A Bizottság elnöke szerdán arról beszélt, hogy

a jogi aggályaikat egy, a magyar kormánynak címzett levélben fogják kifejteni,

írják. Hangsúlyozták: Ezt Von der Leyen szerint még az új jogszabályok hatályba lépése előtt meg kell tenni. Amennyiben Magyarország nem tudja eloszlatni az aggályokat, az Európai Bizottság a törvény hatálybalépését követően valószínűleg hivatalos kötelezettségszegési eljárást fog indítani Magyarország ellen, a végén pedig az Európai Bíróságon dönthetnek a magyar törvény ügyében, írják.

Tizennégy tagállam tiltakozik a törvény ellen

„Rengeteg figyelmet kap ez az ügy, ugyanis sokak szerint ezek a törvények a melegeket diszkriminálják” – mondta korábban a Bizottság alelnöke, Věra Jourová. Szintén kedden adott ki közös nyilatkozatot tizenhárom uniós tagállam az ügyben: a Belgium által kezdeményezett állásfoglaláshoz csatlakozott Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Írország, Litvánia, Spanyolország, Svédország és Lettország, valamint utólag tizennegyedikként Olaszország is. Ebben azt írják, közli a Telex, hogy elítélik a magyar pedofiltörvényt, ami szerintük diszkriminálja az LMBTQI-személyeket és sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Hozzátették: a 14 uniós tagállam azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy „a rendelkezésére álló összes eszközt használja fel az uniós jog teljes körű tiszteletben tartására”, a magyar törvények ügyét pedig terjesszék be az Európai Bíróság elé is, írják.

Fotó: MTI/EPA/AP/Luis Vieira