Moszkvába utazott a mianmari junta vezetője

2021-06-20 17:10:00
A tábornok részt vesz a június 22-24 között Moszkvában tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Moszkvába utazott Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője – közölte vasárnap a katonai hatalom ellenőrzése alatt álló MRTV állami televízió. A vezető a június 22-24 közötti, moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára érkezik.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. 

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők több mint nyolcszáz embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

(MTI)

Nyitókép: STR / POOL / AFP