George Floyd szobrot kapott Amerikában

2021-06-19 07:33:00
A Texasban felnőtt, végül Minnesotában elhunyt George Floyd talán soha életében nem járt Newarkban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Joe Biden nemrég aláírta azt a Juneteenth névre keresztelt törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja a rabszolgaság végeként számontartott június 19-ét.

Noha csak néhány hónapja vagyok elnök, ez a törvény az egyik legnagyobb megbecsülés, ami érhet” – fogalmazott az amerikai elnök a már érvénybe is lépett törvénnyel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. A Black Lives Matter (BLM) mozgalomnak tehát van oka az ünneplésre, az elmúlt másfél évben folytatott ténykedése számos sikert eredményezett: A New Jersey-ben található Newark városában például a minap szobrot emeltek George Floydnak, akinek tavaly májusi halálát követően kapott újabb lendületet a szélsőséges mozgalom, tüntetések és zavargások sorozatát indítva el az Egyesült Államokban, illetve szerte a nyugati világban.

A több mint 300 kilogrammos bronzszobrot a newarki városháza előtt helyezték el még szerdán, s legalább egy évig ott is marad. A szobor költségeit Leon Pickney színész fedezte és Stanley Watts művész készítette.

Megoszlanak a vélemények a szobrot illetően

Remélhetőleg amikor az emberek elmennek mellette, látják és részesednek az alkotás nyújtotta élményben, ami arra sarkallja majd őket, hogy legyenek aktívak azon küzdelmekben, amelyeket itt Newarkban és New Jersey-ben folytatunk” – mondta Ras Baraka polgármester.

 

 

A szobor egyébként megosztotta a közösségi platformok felhasználóit: noha sokak fontosnak és örömtelinek tartják a szobor létrejöttét, voltak olyanok is, akik felszólaltak ellene. Többen felvetették például, hogy az Észak-Karolina államban született, majd Texasban felnőtt, végül Minnesotában elhunyt George Floyd talán soha életében nem járt Newarkban.

Mások azt sérelmezték, hogy amíg országszerte szobrokat döntött le a BLM-mogalom, addig egy bűnözőnek szobrot emelnek, pedig számos, arra igazán érdemes fekete személy nem részesült ilyen megtiszteltetésben.

 

Kép: Eyewitness News Twitter-oldal