Nem perelhetők a gyermekrabszolgákkal termesztett kakaó miatt az amerikai felvásárlócégek

2021-06-18 07:51:00
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerint nem igazolható, hogy a vállalatok hozzájárultak volna a rabszolgamunkához.

Elutasította az amerikai Legfelsőbb Bíróság annak a hat afrikai férfinak a keresetét, akik felelősségre akarták vonni a Nestlé USA-t és a Cargillt, amiért az általuk felvásárolt kakaót rabszolgamunkával állítják elő – írja a BBC.

A felperesek állítása szerint Maliból csempészték át őket elefántcsontparti kakaófarmokra, ahol kényszermunkára fogták őket. Szerintük az amerikai felvásárlócégek hozzájárultak, és fenntartották a rabszolga-kereskedelmet, hogy alacsonyan tartsák a kakaó árát.

A Nestlé és a Cargill védekezésében elítélte a gyermekmunkát, és azzal hárították a felelősségüket, hogy a felpereseknek az emberkereskedőket és a rabszolgamunkát alkalmazó farmereket kellene perelniük.

A Legfelsőbb Bíróság 8-1 arányban utasította el a felperesek keresetét. Döntésüket azzal indokolták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a a cégek által az Egyesült Államokban meghozott üzleti döntések vezettek volna a felperesek kényszermunkára fogásához, függetlenül attól, hogy egyébként ők biztosították a farmok technikai és pénzügyi felszereltségét.

Kép forrása: Pixabay