Fel kell készülni a demokrácia védelmére

2021-06-18 12:27:00

Ungváry Rudolf
Hírklikk
A „klasszikus” fasizmus nem képes magát az eredeti formájában feltámasztani. Ezért új politikai formát talál, mintegy mutálódik. Interjú.

Biztos, hogy ez elég? Egyenlőtlen küzdelemnek látszik, ha Orbán hívei kimennek az utcára, az ellenzék meg közli, előre megjósolta, hogy ez lesz.

Lehetséges, hogy ez így egyenlőtlen lesz, de akkor sem tudok jobbat, mint hogy előre figyelmeztetni kell mindenkit a veszélyre. És a külföldet is. Az Európai Unió intézményeit ugyancsak. Az ellenzéknek arra szintén fel kell készülnie, hogy ebben az esetben miképpen oldja meg ezt a helyzetet. Tudnia kell például, hogy egy olyan rendőrség áll majd szemben az utcára vonulókkal, amelyet teljesen elbizonytalanítottak, ezen kívül frusztrált, alulfizetett. Hogyan oldja meg akkor a tömegoszlatást? Hagyja, hogy elfoglalják a Parlamentet? Ezt le kellene játszani a nyilvánosság előtt. Az emberekkel kellene megbeszélniük, hogy mit tegyenek ilyen helyzetben. Ők is menjenek az utcára? Úgy gondolom, ha folyamatosan beszélnek róla, annak mozgósító hatása van.

És érzékeli, hogy rájönnek, valóban erre van szükség?

Én annyit tudtam tenni, hogy megírtam ezt a cikket. Ha az ellenzék erre nem reagál, akkor félő, hogy elveszít mindent, mert nem tud majd megbirkózni a kialakuló helyzettel. Hozzám egyelőre nem jutott el érdemi visszajelzés, talán azt hiszi mindenki, hogy ez nem lehetséges, csak az ördögöt festem a falra. Ez a fasizmus éveire emlékeztet engem, amikor a zsidó családokban nem nagyon akarták elhinni, hogy mindaz a szörnyűség megtörténhet, ami aztán valósággá vált

Ön a cikkében is eljut odáig, hogy itt egyfajta fasizmus alakult ki.

Erről már egy könyvet is írtam. Arról van szó, hogy a »klasszikus« fasizmus nem képes magát az eredeti formájában feltámasztani. Ezért új politikai formát talál, mintegy mutálódik, átalakul, és a demokrácia paravánja mögött fejti ki a hatását.  Ezt nevezem fasisztoidnak. A nemzetközi irodalomban már rengeteg publikáció jelent meg erről. A maffiaállam koncepciója és az, hogy az orbáni rendszer csak ideológia-alkalmazó, teljesen félrevezető és olyan mértékben lefegyverző, mintha a fasizmus vagy a bolsevizmus ellen csak a gazdasági bűnözés miatt kellene harcolni. Pedig egy egész eszmevilág, ezúttal egy fasisztoid ellen kell harcolni.

Végül is tehát ön azt mondja, semmiképpen sem szabad átengedni a kezdeményezés lehetőségét a jelenlegi kormánypártoknak?

Pontosan. Ha az ellenzék valóban komolyan gondolja a kormányváltást és a rendszer átalakítását, akkor nem engedheti meg, hogy Orbán Viktor és köre diktáljon. Vagyis fel kell készülni arra, hogy az akkor már bukott mostani hatalom az utcára akarja vinni a tömeget és ezt mindig újra el is kell mondani az embereknek. Csak így vehetik át a kezdeményezést és akkor Orbán már csak követő választ adhat. Vagy nem mond – és nem tesz -- semmit, legfeljebb a gazdasági háttérhatalmát mozgósítja, ameddig ezt engedik neki, vagy csak az lehet a válasza, hogy tényleg az utcára viszi az embereket. De meglepetést már azzal sem okozhat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.