Antonescut, a második világháborús diktátort ünnepelték a román pópák

2021-06-18 18:02:00
Vizsgálják, hogy elkövették-e az emberiség ellen elkövetett háborús bűnökben vétkes személy kultuszának ápolását, mint bűncselekményt.

Egy Vaslui megyei ortodox templomban négy pópa szentmisét mutatott be Ion Antonescu marsall tiszteletére – számol be a Főtér. Mindez június első hétvégéjén történt.

Antonescu több százezer romániai zsidó haláláért felelős, Románia vezetőjeként a náci Németország csatlósává vált.

Mindez a történelmi tény nem zavarta a Szent Paraszkéva templom klérusát, de a jelen lévő magas rangú tiszteket, történészeket és híveket sem, akik úgy ünnepelték a marsallt – akit mellesleg a templom alapítójaként tartanak számom – mintha a román történelem hőse lenne – tudósít az erdélyi magyar portál, amely hozzáteszi: ez a cselekedet konkrétan törvényt is sért.

A Vaslui megyei törvényszék mellett működő ügyészség in rem eljárást indított – tehát vizsgálják a gyanú megalapozottságát – az emberiség ellen elkövetett háborús bűnökben vétkes személy kultuszának ápolásáért, illetve fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób ideológiák nyilvános terjesztéséért.

Emellett a a kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős képviselője, Alexandru Muraru panaszt emelt a négy pópa ellen a rendőrségen és a főügyészségen is.

A román sajtó azonban nem ilyen egyértelmű ebben a kérdésben: a Vremea Nouă nevű portál úgy kommentálta az esetet, hogy Muraru a neomarxista törekvések szellemében akarja erőszakkal meggátolni, hogy a román nép megünnepelhesse hőseit, és teszi ezt azért, hogy a következő generációk ne rendelkezhessenek példaképekkel.