Kiszivárgott, mit tervez az EU-pénzek szankciójánál Brüsszel

2021-06-16 13:34:00
Huszonnyolc oldalas dokumentum szivárgott ki a jogállamisági mechanizmusról.

A Bizottság a Politico szerint azért húzza az időt, mert a tavaly decemberi EU-csúcs alkujában az szerepelt, hogy addig nem lép fel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben amíg az Európai Bíróság ítélete meg nem születik a jogállamisági rendeletet támadó perben. Az alku szerint amíg ez nem történik meg, a Bizottság csak előkészítő munkákat folytat a jogállamisági mechanizmus alkalmazási szabályai kapcsán, majd az ítélet tartalmának ismeretében, azt beleépítve áll neki megindítani a 7-9 hónapos eljárásokat azon tagállamokkal szemben, amelyekben a rendelet alapján alá tudja támasztani a kritikáit – összegzi a jelenlegi helyzetet a Portfólió. 

Múlt héten az EP-állásfoglalást írt alá, melyben perrel fenyegette meg az Európai Bíróságot késlekedése miatt. Az Európai Bíróság pedig a hírre bejelentette, hogy gyorsított eljárásban fog ítéletet hozni, de az első meghallgatást a perben csak október közepére tette. Leghamarabb így csak november-december körül születhet meg a bíróság ítélete és ekkor tudná elkezdeni Magyarországgal szemben az eljárást a Bizottság. Így egyértelműen túlnyúlna az eljárás és azt ezt követő EU-pénzes szankció kiszabása a 2022. áprilisi magyar parlamenti választásokon.

A Bizottság igérete kapcsán döntött úgy a magyar és lengyel kormány, hogy feladja a vétót és elfogadja a 2021-2027-es uniós költségvetést, valamint a helyreállítási alapot.

A Bizottság azzal, hogy megosztotta a jogállamisági mechanizmus alkalmazási szabályairól szóló első, 28 oldalas munkaváltozatot, az Európai Parlament perét kívánja elkerülni. A Politico által megszólaltatott EP-képviselők szerint az anyag „inkább csak megismétli a mechanizmusban már egyébként is rögzített szempontokat, elveket és kevés konkrétumot tartalmaz”. A Politico által megszólaltatott zöldpárti és egyéb baloldali kéviselők szerint a dokumentum az időnyerést szolgálhatja, „hátha leszereli vele a Bizottság a Parlamentet és a Tanácsot azzal, hogy azt kommunikálja: mivel az EU-pénzes szankció éles fegyver, így alaposan át kell gondolni, és ehhez várja a képviselők és tagállamok véleményét, hogy azokat be tudja csatornázni a végső anyagba”.

„Ez egy veszélyes eszköz” – mondta a Bizottság tisztviselője. „Objektívnek kell lennie: objektívvé tételének pedig egyetlen módja nem a kiabálás, hanem a kritériumok megléte” – mondta.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a következő időszakban minden tagállamba ellátogat a helyreállítási tervek miatt, így Magyarországra is ellátogat, ahol Orbán Viktor kormányfővel tud majd újra szűk körben tárgyalni. A Bizottság egyik tisztviselője a Politiconak elmondta, hogy a Parlamentnek itt az ideje, hogy kifejezze aggályait. „Pontosan konzultáltunk a Parlamenttel és a Tanáccsal, hogy meghallgassuk véleményüket és észrevételeiket” – mondta a tisztviselő. „Ez egy jó pillanat a harag vagy a frusztráció feloldására. Az irányelvek hasznosak annak meghatározásához, hogy a mechanizmust hogyan alkalmazzák tisztességesen a gyakorlatban” – tette hozzá. 

Fotó: MTI/EPA/AP pool